BITKA ZA ZELENIM STOLOM

Ivan Bebek žalio se na kaznu Disciplinske komisije; iz HNS-a stigla informacija koja ne ide u prilog hrvatskom sucu

28.10.2021 u 18:27

Bionic
Reading

Ivan Bebek žalio se na kaznu koju mu je odredila Disciplinska komisija HNS-a, a zasad nije poznato kad će pravorijek o tome donijeti Komisija za žalbe

'Zaprimljena je žalba Ivana Bebeka, a sukladno članku 153. st. 9 Disciplinskog pravilnika HNS-a, odluka u drugostupanjskom postupku mora biti donesena u roku od tri mjeseca od dana zaprimanja žalbe; trenutno još nije zakazana sjednica Komisije za žalbe', bio je odgovor iz HNS-a Sportskim novostima, a to je informacija koja ne ide u prilog Bebeku.

Zbog izjava Ivana Bebeka u audio snimci, predsjednik HNS-a Marijan Kustić prijavio ga je Disciplinskoj komisiji, koja je potom pokrenula disciplinski postupak, a zatim donijela odluku o kazni te je hrvatskom sucu izrečena zabrana obavljanja funkcija u trajanju od četiri mjeseca zbog počinjenja prekršaja povrede Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika.

Podsjećamo, u javnosti se pojavila snimka u kojoj sudac utakmice Hajduk – Lokomotiva (1:0) Ivan Bebek komentira svoju odluku iz devete minute, Livaja je primio loptu i krenuo na gol, a onda ga je De Haas zaustavio. Hajdukov napadač je prosvjedovao, no sudac Bebek nije dosudio kazneni udarac, a njegovo mišljenje dijelio je i VAR sudac Tihomir Pejin.

'Blaž Duplančić je jedno obično štene, koje je bilo oslobođeno tjelesnog. Kažem ti, ta situacija, Livaja se okreće, ovaj diže ruke, dolazi do nekog kontakta po nozi, ali Livaja svoju desnu nogu gura malo u desno, onda dođe do kontakta i onda se ta noga odbije od tog kontakta i sam sebi zapne nogu. Da, kontakt, ali lagani kontakt i onda on sam sebi zapne nogu. To što je on sam sebi zapeo nogu, to bi i bio penal da Livaja nije u principu u svojoj kretnji, jednako kako je ovaj došao do Livaje, došao i on do njega. Tako da to meni nije kazneni udarac i ne može biti kazneni udarac. Odnosno, ako ga sviraš, može proći, ali mislim da to nije kontakt za prekršaj. A ako ćemo mi ići eto tako, da bi zadovoljili Hajduk ili navijački puk Hajdukov, da ne bi oni onda mijaukali, onda najbolje da krenemo utakmicu s 2:0 na Poljudu pa onda nastavimo dalje, da možemo normalno suditi, to mi je degutantno. Ali, recimo, pričao sam s pet splitskih novinara i oni kažu da njima isto to nije dovoljno za kazneni udarac. Normalno, oni to nemaju muda napisati. Blaž Duplančić je to što je, uvijek je bio isti takav i on će umrijet takav, to je jedno obično sme..e. Onaj tko je malo duže u nogometu, već je navikao na iste scenarije iz ove kuhinje dolje. Ma, nemam se više snage ni živcirati, da ti budem iskren', rekao je Bebek u snimci koja je izazvala burne reakcije u sportskoj javosti.

NK Hajduk - NK Lokomotiva 1:0 sažetak utakmice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport

Zatim je Ivan Bebek pokušao spasiti 'stvar', odlučio je na konferenciji za medije u Rijeci ispričati svoju stranu priče...

'Čuo sam proteklih nekoliko dana puno tumačenja i komentara, ovdje sam da bih iznio svoju stranu priče. Ispričavam se Blažu Duplančiću zbog rječnika koji sam izgovorio u privatnom razgovoru s čovjekom koji nije vezan za nogomet. Žao mi je što sam si dopustio da koristim rječnik koji se ne koristi u javnom prostoru. Moram se ispričati službenom Hajduku i svim simpatizerima Hajduka. Ne prihvaćam da sam uvrijedio navijače Hajduka, to ne bih nikada napravio. Htio bih se ispričati svojoj obitelji koja prolazi torturu nakon ovog što se dogodilo, ali i sudačkoj obitelji i svima koji čine nadljudske napore da hrvatska reprezentacija bude dobrodošla u svakom kutku', bio je dio Bebekovog izlaganja u kojem je još dodao:

'Ta glasovna poruka je poslana prijatelju, poznaniku s kojim komuniciram duže vrijeme. Neovlašteno je distribuirana bez mog znanja i odobrenja. Nije bila namijenjena vrijeđanju... Nastala je nakon utakmice u kojoj je dio stadiona skandirao Ubij Bebeka. Kriv sam što sam dozvolio da me emocije preplave. Podigao sam kazneni progon protiv osobe koja je distribuirala snimku. Znate, nije to lako izdržati. Pogriješio sam, ali ovo nije bilo namijenjeno javnom prostoru. Stvarno ne znam tko je pustio snimku. Osoba kojoj sam je poslao nema moje dopuštenje da je distribuira. Ne znam je li to ta osoba napravila. Ja mu vjerujem da je nije poslao...'