ŠAKIĆ ŽIVI SVOJ SAN

Ispovijest Hrvata koji je preko noći postao zvijezda u Španjolskoj

30.10.2014 u 14:22

Bionic
Reading

Košarkaš španjolske Manrese Željko Šakić postao je priča dana nakon što je Andorri ubacio 29 koševa za prvu pobjedu svoje nove momčadi. U velikom intervjuu za tportal Šakić je u svojoj ispovijesti kazao sve što mu leži na duši i otkrio neke dosad nepoznate detalje o svojoj karijeri, a nakon briljante partije nije prekrižio ni NBA ligu. Kada je Šakić u pitanju, sve je moguće…

Naime u Manresu je 26-godišnji Zagrepčanin Šakić stigao nakon poziva koji mu je stigao 13. listopada. Poznati srpski menadžer Miško Ražnatović preporučio ga je Manresi i – nije pogriješio. Šakić je preko noći postao zvijezda u Španjolskoj.

'Sretan sam u Španjolskoj i moram vam reći da je ova zadnja utakmica, u kojoj sam proglašen MVP-om kola, prošlost. Drago mi je zbog prve pobjede mog novog kluba, ali to je samo jedna utakmica i neću zbog toga poletjeti i ne želim da se oko toga stvori neka priča. Idemo dalje', za tportal.hr kazao je Šakić. Košarkom se počeo baviti 1995. u Ciboni, tj. u Vučićima, kada je imao sedam godina. Razlog su bili Chicago Bullsi i Michael Jordan, zbog kojeg se budio noću kako bi ga gledao.

Punih deset godina proveo je u Ciboni, ali pravu priliku nikada nije dobio. Kao jedan od boljih juniora iz svoje generacije na prelasku u seniore prebačen je u drugu momčad. Međutim kada je očekivao poziv u prvu momčad Cibone, uslijedio je šok. Zbog svađe s tadašnjim trenerom Pinom Gradovićem, koji je vodio drugu momčad, napustio je klub i jedno vrijeme je trenirao sam. Čak je razmišljao o prekidu bavljenja košarkom, ali srećom, prevagnula je ljubav prema ovom sportu.

'Tada smo se razišli i svatko je krenuo na svoju stranu. Normalno je da sam tužan što nikada nisam dobio priliku u Ciboni jer mi je kao klincu koji je došao u klub sa sedam godina bio san zaigrati u momčadi koju je proslavio Dražen Petrović. Nakon te svađe s Grdovićem ovo je moj moto: Trener je u pravu i kad nije u pravu!', dodao je Šakić. Nakon toga put do zvijezda tražio je preko Dubrave, u kojoj je proveo tri sezone. Da može igrati na višoj razini, dokazao je u dresu Širokog, u kojem je proveo 2,5 sezona, ali ni to nije bilo dovoljno da ga se sjete u Ciboni.


'Čuo sam da su me željeli, ali službeno me nisu zvali. Cibona je moj klub i da nije bilo ponude iz Španjolske, šanse za povratak bile bi veće. Cijelo ljeto sam trenirao s drugom momčadi koju vodi Danijel Lutz, ali i to što sam im bio pred očima očito nije bilo dovoljno jer me nitko nije zvao na razgovor', otkrio nam je Šakić.

Za sebe će sam reći da nikada nije 'jurio novac i velike ugovore'.

'Znao sam koliko vrijedim i znam što mogu pokazati na terenu jer se košarkom bavim gotovo 20 godina. Nadao sam se da će doći poziv kao što je ovaj iz Manrese, a kada me pitaju što mi je sljedeći cilj, svima govorim isto; malo sreće i puno zdravlja. Želim svakim novim danom biti bolji pa ćemo vidjeti kamo će me to dovesti. Kao klinac sanjao sam da ću zaigrati u NBA ligi, a dok god igram, sve ću napraviti da mi se to i ostvari. Netko će možda reći da pretjerujem, ali oni koji me poznaju znaju da se ne šalim. Živim za taj dan!', u jednom dahu kazao je Šakić.

Da se snovi mogu ostvariti kada si pošten prema svom poslu, Šakiću je pokazao i otvorio oči Damjan Rudež koji je nakon dvije sjajne sezone u španjolskoj ligi (Zaragoza) potpisao trogodišnji ugovor za Indiana Pacerse.

'Sad cijeli svijet zna kamo treba doći ako želiš da te vide. Drago mi je zbog Rudeža jer smo obojica iz Zagreba ili, ako želite preciznije, iz susjednog kvarta. Dobar je dečko i nadam se da će ostati tamo još dugo', završio je Šakić, kojem je omiljeni europski košarkaš Vassilis Spanoulis. Kaže da se divi njegovom stilu igre i da njegove poteze upija kao spužva.

Za kraj je na temu posljednje utakmice, u kojoj je podigao navijače na noge, kazao:

'Na kraju utakmice zabio sam tricu s 10-11 metara i nakon što je lopta prošla kroz koš cijela je dvorana skandirala - MVP, MVP! Taj osjećaj bio mi je nestvaran, kao da sanjam. Još uvijek nisam svjestan da se to zaista dogodilo. Sada me svi zovu, a eto, prije nekoliko tjedana, za mene gotovo nitko nije pokazivao interes. To mi je dalo neku dodatnu snagu…'