SVEUČILIŠNE IGRE

Imamo nasljednika Zagija; ovo je hrčak HRKI!

29.04.2015 u 16:01

Bionic
Reading

Maskota Europskih sveučilišnih igara, koje će se od 12. do 25. srpnja 2016. održati u Zagrebu i Rijeci, bit će hrčak koji je u srijedu dobio ime HRKI.

Ime nasljednika popularnog "Zagija" odabrao je žiri od 30-ak bivših i aktivnih sportaša iz različitih sportova koji su od 200 prispjelih prijedloga selekcionirali 11 i to: STARKY, HR-CHUCK, HRKI, EUGEN, ESI, CROCKO, RIZGY, ZARI, RIZA, HRCO i SKVIKY, a onda u finalnom izboru većinom glasova izabrali ime HRKI.

Kovertu s imenom maskote Europskih sveučilišnih igara ministru znanosti, obrazovanja i sporta Vedranu Mornaru uručili su ambasadori Igara Mario Možnik i Mihovil Španja, a Mornar ju je u prostorijama udruge "Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016" na Trgu Dražena Petrovića u Zagrebu obznanio javnosti.

Između ostalog, u izboru imena sudjelovali su Zoran Primorac, Mario Možnik, Filip Ude, Sandra Perković, košarkaši Cibone, rukometaši PPD-a Zagreb, nogometaši HNK Rijeke, Nika Fleiss, Mihovil Španja, Željko Mavrović, braća Sinković, Ana Šimić, Borna Rendulić, Dubravko Šimenc, Samir Barač…

Na prigodnoj svečanost potpisan je i sporazum o suradnji između organizatora Europskih sveučilišnih igara i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Predsjednik Hrvatskog sveučilišnog sportskog saveza Zrinko Čustonja tom je prigodom izjavio da je sličan sporazum već potpisan s gradom Rijekom, a uskoro bi trebao biti potpisan i s gradom Zagrebom kako bi se moglo nastaviti s pripremama za najmasovnije multisportsko natjecanje ikad održano u Hrvatskoj, na kojem se očekuje nastup više od 5000 sportaša s više od 200 sveučilišta iz 40-ak europskih zemalja. U četrnaest dana studenti sportaši će se natjecati u 21 sportu, a po prvi put u dva sporta natjecat će se i studenti s invaliditetom.

U srijedu je predstavljena i službena internetska stranica Europskih sveučilišnih igara (www.eug2016.com) na kojoj se mogu naći sve informacije i vijesti vezane uz ovo natjecanje.