maxtv derbi tjedna

Igra se povijesni finale Copa Libertadores; evo gdje možete gledati sudar Boca Juniorsa i River Plate

10.11.2018 u 08:17

Bionic
Reading

Subota nudi nogometnu poslasticu, derbi svih derbija, južnoamerički i argentinski Superclasico! U finalu Copa Libertadores sastaju se Boca Juniors i River Plate, a ovu utakmicu možete gledati samo na MAXtv i putem MAXtv To Go aplikacije na programu Arenasport 2 u nedjelju od 20 sati

Boca Juniors i River Plate su dva najveća argentinska kluba i slobodno se može reći da se Buenos Aires, ali i kompletna Argentina dijele na Bocu i na River.

Dovoljno je samo da pogledate njihove kvartove u kojima su im smjšteni stadioni i shvatit ćete se zašto je to toliko veliki rivalitet i zašto je to posebna utakmica.

Legendarna Bombonera je u Boci, kvartu lučkih radnika, malo je reći da je to samo radnička četvrt... A Monumental, stadion Rivera, smješten je u Nunezi, bogatom kvartu višeg srednjeg sloga u kojem kuće i zgrade čuvaju portiri, a na mnogim vrhovima zgrada nalaze se bazeni...

Bocu su mahom pratili siromašni, a River oni bogatiji i zato im je nadimak Los Millonarios (Milijunaši). Naravno, to pravilo više nije 'na snazi', ali klasne razlike u navijačkim skupinama i dalje su jako dobro vidljive.

Uživajte u omiljenom sportskom sadržaju u HD kvaliteti slike na MAXtv-u. Aktivirajte sportski paket ili saznajte više informacija o MAXtv-u

No, jedno je sigurno, na dan kada se igra Boca - River, Argentina je na nogama. Buenos Aires taj dan ne radi, skoro sve je zatvoreno, a policijske snage znaju da neće oka sklopiti pokušavajući da zaustave huligane s jedne i druge strane. Opsadno stanje u glavnom argentinskom gradu kad se igra Superclasico nešto je uobičajeno. Zato je već godinama pravilo da gostujući navijači ne smiju doći na stadion, jer bi, a nažalost ovo nije samo fraza - bilo i mrtvih.

Odgođeno za nedjelju

Kišno nevrijeme, koje je u subotu pogodilo Buenos Aires, bilo je razlogom otkazivanja prve finalne utakmice Copa Libertadores između argentinskih klubova Boca Juniorsa i River Platea, koja se popularno naziva "Superclasico".

Travnjak stadiona La Bombonera bio je doslovce potopljen, pa su organizatori bili prisiljeni otkazati susret koji se trebao igrati u 21 sat po hrvatskome vremenu. Novi termin je u nedjelju u 20 sati, a uzvrat ostaje 24. studenoga.

Najpopularniji argentinski klubovi Boca i River po prvi puta će se sastati u finalu najelitnijeg južnoameričkog klupskog natjecanja. Boca Juniorsi su Copu osvojili šest puta, a njihovi gradski suparnici triput.

River je izbacio Gremio nakon velikog preokreta u revanšu u Belo Horizonteu, Boca je bila bolja od Palmeirasa i dogodilo se ono čega se pribojavao i sam predsjednik Argentine. Ovo će biti 247. Superclasico, ujedno i prvi takve vrste u 105 godina dugom suparništvu ova dva kluba, jer Boca i River, uz sve svoje velike međusobne utakmice, nikad se nisu sudarili u finalu južnoameričke Lige prvaka.

River je u lovu na svoj četvrti, a Boca u svojim vitrinama već ima šest naslova, jedan manje od rekordnih sedam Independientea. Njihovi brojni okršaji nose niz bizarnih anegdota, od „kokošjeg“ plesa Carlosa Teveza 2004. godine kojim je provocirao navijače Rivera zbog čega je isključen, preko velike svinje na napuhavanje u Bocinim bojama koju su Riverovi navijači 2012. lansirali prema gostujućoj tribini pa sve do posljednjeg incidenta koji se odigrao 2015. godine u osmini finala ovog natjecanja kad su domaći navijači u tunel La Bombonere iz kojeg je izlazila Riverova momčad ubacili suzavac zbog čega je utakmica prekinuta, a Boca izbačena iz natjecanja.

U predstojeća dva okršaja takvih incidenata ne bi trebalo biti, jer će obje finalne utakmice biti odigrane bez gostujućih navijača. Iako je argentinski predsjednik Mauricio Macri izjavio kako će obje momčadi imati podršku svojih navijača u gostima, Argentinski nogometni savez i oba kluba složila su se da bi to bilo preriskantno i zabrana je ostala na snazi.

Uživajte u omiljenom sportskom sadržaju u HD kvaliteti slike na MAXtv-u. Aktivirajte sportski paket ili saznajte više informacija o MAXtv-u