RIJEKA DOLAZI NA POLJUD

Idol Torcide uoči derbija brutalno iskren o igri Hajduka i jednom igraču

08.03.2017 u 08:45

Bionic
Reading

Nekad je žario i palio u dresu vinkovačke Cibalije, potom Hajduka i Dinama, a nakon inozemne karijere obukao je i dres Rijeke. Stoga je Ivan Bošnjak odličan sugovornik za najavu jadranskog derbija (subota, 17 sati, Arenasport 1)

Pred Hajdukom i Rijekom novi je jadranski derbi, od kojeg i jedni i drugi puno očekuju. Hajduku trebaju bodovi u lovu na treću poziciju, a Rijeka želi ostati na vrhu s (barem) šest bodova prednosti pred Dinamom.

Bilo je igrača koji su nosili dresove obiju momčadi, ali Ivan Bošnjak sasvim sigurno spada među najpoznatije.

Prije nešto više od godine dana okončao je bogatu nogometnu karijeru, ali ostao je u ovom sportu, pa smo ga tako u utorak ulovili dok je pratio ogled hrvatske i ukrajinske U-17 reprezentacije.

>> Životna priča igrača kojeg su obožavali i Torcida i BBB-i

'Volim pogledati utakmicu, uvijek ima nešto zanimljivo. Jednostavno, nogomet je moj život', rekao je dobro raspoloženi 38-godišnji Ivan Bošnjak.

Dakle, upućeni ste u zbivanja u hrvatskom nogometu.

U svakom slučaju, pratim nogomet. E sad, znači li to da sam dobro upućen, ha, ha... No gledao sam posljednju utakmicu Hajduka u Osijeku i moram priznati da sam ostao zaprepašten time što je Hajduk na kraju poluvremena imao loptu tek 25 posto u svom posjedu. Je li to loš dan ili što, ne znam. Ali također mi nije jasno zašto se onda nakon utakmice govori o nečem drugom. I onda stalno tražimo od nekog drugog da nam dolazi pomagati, učiti nas nogometu jer kao mi, koji smo igrali taj nogomet, to ne znamo? Činjenica govori da je jedna momčad imala 75 posto posjeda lopte, a druga tek 25 posto. I zašto, recimo Zekić, koji je pripremio svoju momčad, ne valja, a stranac valja, odnosno zašto se hrvatskog trenera, poput Zorana Zekića, ne bi tretiralo  kao i nekog izvana? Ili, ako nećemo još Zekića, koji je, istina, na početku svog trenerskog puta, zašto Hajduk nije doveo Željka Kopića? Pa taj trener radi fenomenalan posao. Želim reći, hrvatski treneri nisu ništa lošiji od stranaca.

Možemo vas razumjeti, ali Slovenac Kek radi odličan posao s Rijekom.

Ma, da me se krivo ne shvati. Nemam ništa protiv Carrilla. I možda se dogodi da Hajduk baš pobijedi Rijeku 3:0 pa će netko moju izjavu krivo protumačiti. Meni je ustvari najveća želja da se hrvatskim trenerima ukaže više povjerenja. I da, slažem se, Matjaž Kek uistinu odlično vodi momčad. Toliko dobro da sam uvjeren -  ostane li Rijeka u ovom raspoloženju, Dinamo je neće stići.

Sjećate li se jadranskih derbija dok ste igrali u Hajduku?

Naravno. No Rijeka u to doba nije bila toliko jaka. Imale su te utakmice uvijek dodatnu težinu, ali moram biti iskren - samo jedan okršaj u Hrvatskoj je derbi, a to su ogledi Dinama i Hajduka. Slažem se, sada i jadranski derbi ima ogromnu važnost, jer Rijeka je prva na tablici, a i cijeli Kvarner živi za nogomet.

S obzirom na to da ste rekli kako Rijeka igra sjajno, postoji li mogućnost iznenađenja na Poljudu, odnosno da Hajduk otkine bod(ove) Rijeci?

Naravno. Zato je nogomet i zanimljiv. Međutim, Rijeka je dobro posložena i ima odličnog Andrijaševića koji može riješiti svaku utakmicu. Međutim, to se mora non-stop ponavljati, a kako se bude bližio kraj prvenstva, tako će pritisak na Rijeci biti sve veći i sve teži.

Dakle, ni Dinamo nije bez izgleda, iako je sada šest bodova iza vodećeg?

'Ma da je i devet bodova u zaostatku, nikad ne treba otpisivati Dinamo. Imaju 'modri' još dvije utakmice s Rijekom. Dakle, sve je moguće. Ali najvažnije je da je ove sezone prvenstvo napokon izuzetno napeto i zanimljivo', zaključio je Bošnjak, kojeg su, bez obzira na to što je nosio dresove velikih hrvatskih rivala, navijači svugdje prihvaćali. Od Utrasa, Torcide koja mu je dodijelila trofej Hajdučko srce, do Boysa i Armade. Valjda zato što je uvijek bio iskren i davao svoj maksimum.