UJEDINJENA ELITA

I treći vladin ministar stao Mamiću iza leđa

04.09.2011 u 23:23

Bionic
Reading

Tijekom kolovoza je istekao zakonski rok u kojemu se Ministar uprave Davorin Mlakar morao očitovati na prijavu vezanu za nezakonitosti u radu GNK Dinamo, ali to nije učinio

Ministarstvu Davorina Mlakara 11. je srpnja urudžbiran dopis članova Dinama u kojemu ga upozoravaju na nezakonitosti u statutu kluba, te na nelegalnost skupštine održane 12. travnja ove godine. Zakonski rok za odgovor bio je dva mjeseca od predaje žalbe Gradskom uredu za opću upravu, koji ju je proslijedio ministrastvu, no ministar i njegovo osoblje se oglušilo na dopis i nije poslalo niti slovo kojim bi obrazložilo vlada li se u Maksimiru zakonski ili ne.

Tako su Dinamovi vlastodršci, predvođeni izvršnim predsjednikom Zdaravkom Mamićem, i službeno dobili još jednog saveznika iz redova aktualne političke elite. Prije gospodina Mlakara u red obrane časti Dinamovog vlastodršca stali su kolege ministri Radovan Fuchs i Tomislav Karamarko.

Tijekom proljeća ministru obrazovanja, znanosti i športa Radovanu Fuchsu upućena je žalba članova kluba u kojom se upozorava na kršenje Zakona o športu od strane Zdravka Mamića. Iako to ministrastvo jedino ima inspekcijsku nadležnost po spomenutom pitanju, i iako je ministar pismeno poručio kako je sukob interesa evidentan, ipak je odlučio vrući krumpir, odnosno rješavanje ovog škakljivog pitanja, prebaciti na Hrvatski nogometni savez. Tamo je Zdravko Mamić apsloutni vladar iz sjene, a i da nije savez nema nadležnost za inspekcijski nadzor, i čitav je slučaj završio u gustoj magli.

Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova, kolegi se pridružio početkom prošlog mjeseca. Tada je Zdravko Mamić, nakon dvoboja sa Malmöom u Zagrebu, prostačkim rječnikom policajce uvjeravao da puste gledatelje koje su nakon utakmice utrčali u teren. Iako je sama namjera sprječavanja u radu službenih osoba, makar i verbalna, više nego dovoljna za povredu Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, Dinamov čelnik je nakon noći u pritvoru pušten samo uz prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira. Odluka o blagoj kazni obrazložena je činjenicom da nije došlo do fizičkog sukoba. Takvi, pa i puno blaži, pokušaji ometanja službenih osoba u obavljanju dužnosti diljem Hrvatske se inače automatski proslijeđuju kaznenom sucu i vuku automatske zabrane prisustvovanja sportskim borilištima. Skoro u svim slučajevima, ali u zemlji jednakih neki su, savršeno je jasno, jednakiji, i u tome imaju blagoslov Vlade Republike Hrvatske.