nezadovoljstvo diljem sad-a

I NBA igrači izašli na ulice: Mi podižemo svijest o nepravdama koje smo vidjeli

31.05.2020 u 08:36

Bionic
Reading

Igrač Boston Celticsa i dopredsjednik Nacionalnog udruženja košarkaških igrača Jaylen Brown (23) vozio je 15 sati iz Bostona kako bi pomogao u mirnom prosvjedu u Atlanti.

'Vozio sam 15 sati kako bi stigao do Georgije, do svoje zajednice', rekao je Brown, koji je rodom iz Mariette.

'Ovo je miran prosvjed. To što sam slavna osoba, NBA igrač uopće me ne isključuje iz razgovora. Prije svega sam crnac i član ove zajednice... Mi podižemo svijest o nekim nepravdama koje smo vidjeli. Nije u redu,' kazao je.

'Kao mlada osoba morate slušati našu perspektivu. Naši se glasovi moraju čuti. Imam 23 godine. Ne znam sve odgovore. Ali bez ikakve sumnje osjećam kako se osjećaju svi drugi.'

Brown je na društvenim mrežama objavio svoju fotografiju kako drži znak s natpisom 'Ne mogu disati', referencu na smrt Georgea Floyda ranije ovog tjedna.

Pridružili su mu se i igrač Indiana Pacersa Malcolm Brogdon, koji je također, dopredsjednik udruženja košarkaša, te Justin Anderson, član podružnice Brooklyn Netsa. Brogdon i Anderson zajedno su igrali u koledžu u Virginiji.

  • +37
Prosvjedi zbog ubojstva Georgea Floyda u SAD-u Izvor: EPA / Autor: CRAIG LASSIG

Floyd (46) je umro u ponedjeljak u Minneapolisu nakon što mu je policajac Derek Chauvin koljenom pritisnuo vrat nakon čega je Floyd ubrzo preminuo.

Chauvin je optužen za tzv. ubojstvo trećeg stupnja i ubojstvo bez predumišljaja, a za ubojstvo trećeg stupnja u Minnesoti je predviđena kazna zatvora do 25 godina.

Ogorčenje zbog incidenta dovelo je do niza protesta, od kojih su neki bili nasilni, u većim američkim gradovima u protekle četiri noći.

Od Los Angelesa i Miamija do Chicaga, prosvjedi su obilježeni porukama 'Ne mogu disati', posljednjim umirućim riječima Georgea Floyda.

'Ovo je trenutak. Trenutačno imamo utjecaje. Ljudi će se osvrnuti, naša djeca će se osvrnuti na ovo i reći: Bili ste dio toga. Imam djeda koji je marširao pored Martina Luthera Kinga Jr. u 60-ima, i bio je nevjerojatan. Bio bi ponosan što nas sve vidi ovdje. Moramo nastaviti gurati naprijed,' kazao je jedan od prosvjednika.

  • +46
Prosvjed u SAD-u Izvor: EPA / Autor: CRAIG LASSIG