BAJCI DOLAZI KRAJ?

Hrvatskoj u Pjongčangu prijeti ono što se nije dogodilo punih 20 godina!

06.02.2018 u 10:34

Bionic
Reading

Hrvatska se na zimskim i ljetnim olimpijskim Igrama nalazi u fantastičnoj seriji od devet natjecanja s kojih se vratila s najmanje jednom osvojenom medaljom, no toj seriji vrlo vjerojatno će u Pjongčangu doći kraj...

Hrvatska se može pohvaliti fantastičnim olimpijskim uspjesima u svojoj kratkoj povijesti i osvojenih čak 15 zlatnih, 16 srebrnih i 13 brončanih medalja na zimskim i ljetnim igrama od svoje samostalnosti.

  • +3
Hrvatska zimska olimpijska reprezentacija - Pjongčang 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić/Pixsell

Naša je zemlja u sjajnoj seriji od devet olimpijskih smotri s kojih se vraćala s barem jednom osvojenom medaljom, koja je započela u Sydneyju 2000. godine, a uspjesi su kulminirali prije dvije godine u Riju kada se hrvatska sportska delegacija okitila s čak pet zlatnih, tri srebrne i dvije brončane medalje.

Posljednji put Hrvatska je ostala bez medalje još tamo davno na Zimskim olimpijskim igrama u Naganu 1998. godine, a sada bi toj fantastičnoj seriji vrlo lako mogao doći kraj.

Nakon Janice i njezina tri zlata i srebra u Salt Lake Cityju 2002. godine, zlata i dva srebra obitelji Kostelić 2006. u Torinu, dva srebra Ivice i bronce Jakova Faka 2010. godine u Vancouveru te oproštajnog srebra Kostelića u Sočiju 2014. godine, hrvatska zimska olimpijska reprezentacija ovaj put u Pjongčangu nema sportaša koji je u uskom krugu kandidata za dolazak do odličja.

Umirovljenjem Janice i Ivice, kao i prelaskom Jakova Faka pod zastavu Slovenije ponestalo je izvanserijskih sportskih talenata koji bi u skromnim razvojnim uvjetima eksplodirali i približili se samom svjetskom vrhu.

Mogu li naši sportaši ipak iznenaditi i osvojiti medalju u Pjongčangu? To bi bila zaista senzacija. Jedini koji se okitio medaljom na svjetskoj sceni, bronači sa SP-a iz Val d'Iserea Natko Zrnčić Dim zasluženo će nositi našu zastavu na otvaranju, ali već dugo nije niti blizu najboljima, čak ni u svojoj omiljenoj alpskoj kombinaciji.

Bliži iznenađenju svakako je Filip Zubčić u veleslalomu koji je ove sezone imao dva zapažena nastupa, ali baš u njegovoj disciplini konkurencija je strahovita i teško se dokopati pobjedničkog postolja. U karijeri mu to još nikad nije uspjelo.

Leona Popović, Istok Rodeš i Matej Vidović još će morati mnogo trenirati da se približe svjetskom skijaškom vrhu, a u ostalim sportovima našim sportašima još je teže i zapravo je već velika stvar što imamo predstavnike u bobu, sanjkanju, skijaškom trčanju.

Nakon završetka Kostelić bajke možemo reći da se Hrvatska polako vraća u svoju zimsku realnost, a Pjongčang će to vrlo vjerojatno potvrditi...