Tužne vijesti

Hrvatskoj su dali Luku Modrića, Dominika Livakovića, Danijela Subašića i druge velikane, a sada se gase nakon 75 godina postojanja

31.05.2020 u 17:14

Bionic
Reading

Nakon 75 godina postojanja gasi se NK Zadar kojeg je od stečaja spasila samo korona koja je odgodila stečajne postupke

NK Zadar je na rubu gašenja. Nakon što nisu dobili licencu za 2. HNL, iduće se sezone neće natjecati niti u jednoj ligi. Zadar je osnovan još 1945. godine kao FD Zadar, a od 2007. do 2015. godine je proživljavao svoje zlatno doba kao redoviti član HT Prve lige.

Zadar je Hrvatskoj i svijetu dao brojne velike nogometaše, a u zadnje vrijeme se ističu Luka Modrić, Danijel Subašić, Dominik Livaković i Šime Vrsaljko.Godinama je klub bio u sve gorem stanju i sada je pred samim gašenjem. Klub je danas u blokadi, a od stečaja ga je spasio samo koronavirus koji je odgodio sve stečajne postupke u Hrvatskoj.

Portal 057.info piše kako je izgledno da se seniorska ekipa neće natjecati u niti jednom natjecanju iduće sezone, odnosno klub će prestati postojati. Vjerovnici će se pokušati namiriti stečajnim postupkom, ali klub nema gotovo ništa pa ni tu nema prevelike sreće.

Što se nogometa u Zadru tiče, on će i dalje ostati na životu i nakon gašenja 75-godišnjeg kluba. Osnovan je novi klub pod nazivom HNK Zadar i u njega su prebačeni svi uzrasti osim seniorskog i većina polaznika škole nogometa. Uskoro bi i prva momčad trebala slijediti njihov primjer pa preseliti u HNK Zadar.

'Napravili smo sve da prvenstveno našim mladim uzrastima, a potom i seniorima, omogućimo igranje natjecanja u idućoj sezoni. U razgovorima smo s predstavnicima županijskog i regionalnog saveza i radimo na tome da osiguramo mjesto za HNK Zadar u slučaju da se ne pronađe rješenje za sanaciju sportskog dioničkog društva. Prema našim kontaktima s većinskim vlasnikom i eventualnim sponzorima to je realna opcija' rekao je direktor NK Zadra Damir Knežević koji je postao i predsjednik HNK Zadra, prenose Sportske novosti.

Iako bi novi klub mogao u teoriji nastaviti igrati u 3. HNL u kojoj je igrao i stari klub, to se vjerojatno neće dogoditi jer bi tada naslijedio i dugove pa će krenuti iz Županijske lige. Jasno je da će proći još jako dugo dok nogomet u Zadru dođe na ozbiljnu razinu, a gašenje NK Zadra je još jedan primjer hrvatske realnosti koja nije uvijek sjajna.