PRANJIĆ VRLO UPITAN

Hrvatskoj pobjeda, ali i veliki pehovi s ozljedama

07.06.2014 u 03:04

  • +17

Prijateljska utakmica Hrvatska -Australija

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija je odigrala prvi dvoboj u Brazilu. U posljednjoj provjeri uoči spektakla s Brazilom protiv Australije su upisali pobjedu rezultatom 1:0, ali i dobili velike glavobolje zbog ozljeda dvojice iznimno važnih igrača

Hrvatska je u svoj prvi dvoboj na brazilskom tlu ušla prilično rezervirano. S druge strane Australci su trkom ostvarili prividnu dominaciju na sredini terena koja se razbijala u čvrsti hrvatski blok ispred Pletikosinog prostora. Izbornik Kovač je iznenadio uvrštavanjem u prvi sastav Marcela Brozovića (s klupe je u nastavku ušao Rakitić, kao i Mandžukić i Olić), dok je napad predvodio Nikica Jelavić.

Upravo je Jelavić 'zakuhao' jedinu ozbiljnu opasnost u prvom dijelu, a nakon njegovog ubačaja snalažljivi Eduardo je našao prostor i pucao pruživši priliku za isticanje australskom vrataru Ryanu. Najpamtljiviji trenutak prvog dijela na žalost došao je malo zatim kada je Danijel Pranjić nakon jednog oštrijeg starta (Australci nisu igrali u klasičnom 'prijateljskom' stilu) jako izvrnuo zglob i uz pomoć liječnika morao napustiti teren.

Prvi izvještaji svjedoče o nateknutom zglobu i vrlo upitnom nastupu Pranjića na SP-u. Izbornik Kovač još ima pravo pozvati dodatnog igrača, ali nemojmo otpisivati Pranjića dok još ima izgleda za oporavak.


U drugom dijelu Hrvatska ponovno, sasvim očekivano, nije išla do svog maksimuma ali je našla put do mreže protivnika. U 58. minuti Nikica Jelavić je 'levitirao' na rubu zaleđa i nakon Modrićevog pasa odbijena lopta mu je došla u noge dok je bio sasvim usamljen i od prečke ju je zakucao u australsku mrežu. Bio je to prvi gol Hrvatske u Brazilu, nadajmo se da slijedi nastavak serije u daleko važnijim utakmicama koje su pred Kovačevim igračima.

Kada se dvoboj približavao kraju došao je novi peh. Zglob je izvrnuo i Mario Mandžukić koji se ipak uspio vratiti na teren i pokrivati svoju poziciju uz očigledne probleme s trkom. Ipak, čini se da je Mandžin zglob 'izdržao' i do svog prvog nastupa (zbog kartona propušta otvaranje) na prvenstvu protiv Kameruna 18. lipnja trebao bi biti sasvim spreman.

Do kraja dvoboja uslijedila je uobičajena serija izmjena koje su vodu okrenule na hrvatski mlin. Sasvim izglednih prilika niti neke spektakularne igre nije bilo, ali podatak da je Pletikosa samo jednom morao ozbiljnije reagirati, i to nakon ubačaja kojega su promašili svi pa je iznenađujuće krenuo prema stativi, svakako ulijeva dozu povjerenja.

Dvoboj ne nudi pretjerane zaključke, nastavlja se odbrojavanje do otvaranja prvenstva i dvoboja s Brazilom uz ugodan dodatak da je Hrvatska nastup u Brazilu otvorila - pobjedom. Još da dođu lijepe vijesti vezane uz Danijela Pranjića i Marija Mandžukića...

Pogodak Jelavića donio je Hrvatskoj pobjedu