ŠAMANIĆ ZVIJEZDA BARCELONE

Hrvatski tinejdžer potpuno zaludio NBA skaute; ovako nešto dugo nije viđeno!

09.01.2018 u 15:32

Bionic
Reading

Mladi hrvatski košarkaš Luka Šamanić proglašen je najboljim igračem prvog turnira Eurolige za košarkaše do 18 godina. Svojim igrama i preciznim šutem za tricu 210 cm visoki Šamanić oduševio je mnogobrojne NBA skaute

Iako je njegova Barcelona poražena u finalu prvog turnira U18 Eurolige od Joventuta 77:74 hrvatski tinejdžer Luka Šamanić proglašen je najboljim igračem (MVP) zahvaljujući potpunoj dominaciji. Turnir je završio s prosjekom od 23 koša, 15 skokova, 3 asistencije i 3 blokade po utakmici. Čudesno, takva dominacija na oba dijela terena (ima sjajan osjećaj za blokade!) dugo nije viđena.

U Barcelonu je Šamanić (otac Marko igrao je za Cibonu i Zadar) stigao iz KK Zagreba 2016. kao jedan od najvećih europskih talenata rođenih 2000. godine. Analitičari NBA lige, koji prate mlade igrače širom svijeta, već sada su uvjereni kako će Šamanić, koji stilom igre strahovito podsjeća na kombinaciju Tonija Kukoča i Kristapsa Porzingisa, na NBA draftu 2019. biti izabran među prvih deset. Također treba reći kako je Šamanić, slično kao i svojevremeno Kukoč 80-ih godina, prije košarke trenirao nogomet koji mu je išao jako dobro.

Ono što je kod Šamanića posebno jest mogućnost igranja na više pozicija, od niskog krila do centra. Te lakoća kojom šutira trice...

'Volio bih moći igrati poput Tonija Kukoča, imati onaj šut s vanjskih pozicija pa se malo spustiti unutra. Ako gledamo prema NBA ligi danas, onda mi se dopada ono što rade Kristaps Porzingis i, naravno, Kevin Durant. Recimo, biti negdje između njih dvojice, između njihovih karakteristika, to mi je neka vodilja', rekao je Šamanić u razgovoru za Sportske novosti.

Također se uskoro očekuje da 18-godišnji Šamanić (danas mu je rođendan!), koji se našao na širem popisu hrvatske seniorske reprezentacije, zaigra za prvu momčad Barcelone.

Dodajmo kako je na spomenutim turniru EB ADIDAS NEXT GENERATION TOURNAMENT L’Hospitalet, koji je osvojio Joventut u zanimljivom finalu protiv Barcelone, poznato kako će igrati na beogradskom Final Fouru od 17. do 20. svibnja. Ostala tri predstavnika bit će poznata nakon turnira u Kaunasu (19. do 21. siječnja), Münchenu (9. do 11. veljače) i Beogradu ( 23. do 25. veljače).

O kakvom se nadarenom igraču radi pogledajte u video prilogu.