HRVANJE TO NIJE ZASLUŽILO

Hrvatski olimpijac u šoku: Ova je odluka tragična

13.02.2013 u 11:05

Bionic
Reading

Prijedlog Izvršnog odbora MOO-a da se hrvanje izbaci iz programa olimpijskih igara, šokirala je sve koji imaju ikakve veze s ovim sportom - a koji je na Igrama bio još 1896. godine u Ateni. Ako se odluka sprovede, hrvanje ćemo gledati još 2016. u Riju i onda mu reći 'zbogom'

Ovakva odluka dobit će službeni karakter potvrdi li ju IOC na zasjedanju u rujnu u Buenos Airesu.

'Ovo nije konačna odluka, ovo je samo preporuka', komentirao je glasnogovornik IOC-a Mark Adams

U šoku su svi koji imaju veze s ovim sportom. A među njima je i jedan od braće Žugaj, Neven, koji je 2012. godine nastupio na Igrama u Londonu. Prvi, ali nada se - ne i zadnji put.

'Na pripremama smo u Mađarskoj, mi i još desetak reprezentacija. Naravno, svi smo u šoku i sve je negativno odjeknulo', rekao je za tportal.hr Neven Žugaj

'Hrvanje je bazični sport i izbacivanje hrvanja bilo bi kao da izbacite gimnastiku, plivanje ili atletiku s Igara. Međutim, možda je sve to povezano i s lošim vođenjem naše svjetske federacije (FILA). Učestale promjene pravila tjeraju publiku iz dvorana, pa se nadam da je ovo samo upozorenje odnosno da će biti 'šamar' ljudima koji vode naš sport'.

Hrvanje je u programu Igara od prvog dana, od njihovih početaka.

'Tako je, najstariji smo sport na igrama i mislim da je, s obzirom na to da hrvanja nema na kaldionicama, da nema dirigirabog ždrijeba, da nema puštanja i da se već u prvom kolu mogu boriti olimpijski pobjednik i svjetski prvak, trn u oku onima koji misle mešetariti u sportu'.

Hrvačima su olimpijske igre vrhunac karijere, jer novčani su prihodi gotovo zanemarivi?

'Tako je, mi živimo za nastup na Igrama, novca nema. Možda je i po tom pitanju hrvanje najolimpijskiji sport jer naše se borbe ne prodaju i ne namještaju'.

U nadi da se ova, pomalo nevjerojatna odluka, ipak neće sprovesti u djelo, Neven Žugaj dodao je da bi mu to moglo utjecati i na daljni životni put.

'Tako je, završio sam Kineziološki fakultet, želio sam otići na olimpijske igre u Brazil kao natjecatelj, a onda se baciti u trenerske vode i biti promotor ovog prekrasnog sporta. Ovako bi te promjene mogle utjecati i na mene. Moram još samo jednom izaziti svoju nadu da će ovaj sport, u kojem se natječu borci sa svih kontinenata, u kojem nema razlike između crnaca i bijelaca, ipak ostati u programu i da će shvatiti da je ovaj prijedlog - besmislen', zaključio je Žugaj