četiri pobjede, dva poraza

Hrvatski odbojkaši pobjedom na Cipru osigurali nastup na europskom prvenstvu

20.08.2022 u 20:30

Bionic
Reading

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija plasirala se na Europsko prvenstvo koje će se održati sljedeće godine, u susretu posljednjeg, 6. kola skupine E svladala je kao gost Cipar sa 3:0 (25:14, 25:21, 25:17).

Nakon nešto sporijeg početka, Hrvatska je preuzela kontrolu rezultata sredinom prvog seta i bez većih problema ostvarila potrebnu pobjedu od 3:0 u setovima kojom je osigurala da kvalifikacije završi kao jedna od pet najboljih drugoplasiranih reprezentacija.

Hrvatska je u ovim kvalifikacijama ostvarila četiri pobjede i dva poraza, pa iako joj se na tablici drugoplasiranih nisu računale dvije maksimalne pobjede protiv Norveške, za odlazak na EP su joj bile dovoljne dvije maksimalne pobjede protiv Cipra i jedan osvojeni set protiv Grčke.

Plasman na EP kao pobjednik ove skupine osigurala je Grčka, koja ima omjer pobjeda i poraza 5:0, a koja će još u nedjelju odigrati nebitan susret protiv Norveške. Cipar je završio na trećoj poziciji s omjerom 2:4, dok je Norveška posljednja sa 0:5.

'Čestitam momcima, uspjeli smo i kvalificirali se na Europsko prvenstvo! Znajući koliko nam je bitna ova utakmica, u nju smo od prvog trenutka ušli jako i ozbiljno te naposljetku slavili pobjedom 3:0. Čestitam svima!', istaknuo je kapetan Marko Sedlaček, dok je reprezentativac Petar Višić dodao:

'S današnjom utakmicom možemo reći da smo vrlo uspješno odradili ljetni ciklus, tri velika natjecanja i postignuća, a to su treće mjesto u Zlatnoj ligi, zlato na Mediteranskim igrama i kvalifikacija na EP. Sada se okrećemo klupskim sezonama, a sljedeće godine čeka nas željeni nastup na Europskom prvenstvu'.

Naime, iako su osvojili broncu u Zlatnoj skupini Europske lige ovog ljeta, odmah potom i zlato na Mediteranskim igrama, kvalifikacije za odlazak na Europsko prvenstvo dogodine prioritet su naših odbojkaša. Željeli su nastaviti kontinuitet igranja na EP.

'Presretan sam što smo ovo uspješno ljeto okrunili kvalifikacijom na Europsko prvenstvo. Svi smo zadovoljni i presretni. Bilo je jako teško, dugo i naporno, no kad se uspjesi redaju onda je sve lakše. Sada nas čeka klupska sezona, želim svim svojim suigračima i staffu uspješu sezonu te da se svi zadovoljni ponovo okupimo iduće ljeto', istaknuo je reprezentativac Kruno Nikačević.

Kvalifikacije za EP za Hrvatsku mušku odbojkašku reprezentaciju su igrali: Petar Višić, Bernard Bakonji, Stipe Perić, Kruno Nikačević, Tino Busak Vidaković, Marko Sedlaček, Petar Đirlić, Tino Hanžić, Filip Šestan, Hrvoje Pervan, Ivan Mihalj, Ivan Zeljković, Leo Andrić i Marino Marelić. Izbornik je Cedric Enard.