balkansko prvenstvo

Hrvatski karate bogatiji za još osam medalja, od čega su dvije zlatne; Crnogorka Raković u istom danu osvojila medalje u Zagrebu i Poreču

17.10.2021 u 12:10

Bionic
Reading

Hrvatski karate reprezentativci reprezentativci osvojili su osam odličja na prvenstvu Balkana u karateu što se održava u Poreču, a zlatne medalje osvojili su Jelena Pehar (-50 kg) i Anđelo Kvesić (+84 kg).

Jelena Pehar je do najsjajnije medalje stigla sudačkim preglasavanjem protiv Srpkinje Jelene Milivojčević nakon što je finalna borba završila 0:0, a Anđelo Kvesić u muškoj teškoj kategoriji u finalu je svladao Turčina Ridvana Kaptana sa 4-0.

Do srebra su stigli Mia Greta Zorko (-68 kg) i Ante Mrvičić (-84 kg), a broncu su osvojili Alessandra Hasani (-55 kg), Lucija Čatlak (-61 kg), Ivan Martinac (-75 kg) i Matija Relić (kate).

Hrvatska je u raznim dobnim kategorijama od najmlađih do veterana osvojila zasad 29 medalja (8+8+13). Posljednjeg natjecateljskog dana u središtu pozornosti su još ekipne borbe i kate u obje seniorske konkurencije. Sudjeluju 832 natjecatelja iz deset zemalja.

Istodobno, u maloj dvorani Doma sportova u Zagrebu održan je 19. međunarodni turnir 'Top ten', na kojem su nastupile natjecateljice iz Austrije, Češke, Ukrajine, Crne Gore i Hrvatske.

U završnoj borbi za naslov Ukrajinka Anita Serogina pobijedila je Crnogorku Marinu Raković 2:0. U istom danu Raković je osvojila naslov prvakinje Balkana u Poreču (-68 kg) i drugo mjesto na 'Top tenu' u Zagrebu.

Naše su karatistice otišle najdalje do četvrtfinala. Anamarija Križan je najprije svladala Austrijanku Loru Ziller 3:0, a u nastavku ispala od Raković s 2:1. Lucija Čatlak koja je dan ranije bila brončana u Poreču, ispala je četvrtfinalnim porazom od Čehinje Martine Sachove s 3:1.

Katarina Jeličić u prvom nastupu ispala je od Austrijanke Lejle Topalović s 2:0, a Anita Tadić od kasnije pobjednice Serogine s 3-0.

Nastupila je još Crnogorka Milena Jovanović.

Hrvatske predstavnice u dosadašnjih 19 izdanja turnira osvojile su sedam naslova. Dva puta slavile su Ana Marija Čelan i Maša Martinović, jednom Jelena Kovačević i Petra Wolf, a posljednja koja je osvojila zagrebački 'Top ten' bila je Ana Lenard prije tri godine.