VATRENI PRED NOVIM IZAZOVOM

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić objavio popis igrača za Euro; evo tko se sve našao među putnicima za najveći nogometni događaj u 2021.

17.05.2021 u 09:37

Bionic
Reading

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić objavio je popis igrača koji će braniti boje naše reprezentacije na predstojećem Europskom prvenstvu

Zlatko Dalić je objavio popis igrača za Euro, a prije njega su obavljene marketinške aktivnosti sa sponzorom Zagrebačkom pivovarom.

'Uvijek nam je važna navijačka atmosfera. Već smo se naježili nakon pogledanog spota. Dat ćemo sve od sebe da napravimo novi rezultat na ponos hrvatskog nogometa i naroda', rekao je u uvodu Dalić kojem su društvo pravili glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak te pomoćnici Dražen Ladić i Vedran Ćorluka.

Evo i popisa kojeg smo svi čekali:

  • VRATARI: Lovre Kalinić (Hajduk), Dominik Livaković (Dinamo Zagreb), Simon Sluga (Luton Town)
  • BRANIČI: Domagoj Vida (Besiktas), Dejan Lovren (Zenit), Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Borna Barišić (Rangers), Duje Ćaleta-Car (Marseille), Josip Juranović (Legia), Domagoj Bradarić (Lille), Mile Škorić (Osijek), Joško Gvardiol (Dinamo)
  • VEZNI: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Chelsea), Marcelo Brozović (Inter), Milan Badelj (Genoa), Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić (CSKA Moskva), Luka Ivanušec (Dinamo)
  • NAPADAČI: Ivan Perišić (Inter), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Ante Rebić (Milan), Josip Brekalo (Wolfsburg), Bruno Petković (Dinamo Zagreb), Mislav Oršić (Dinamo Zagreb), Ante Budimir (Osasuna)
  • PRETPOZIV: Filip Uremović (Rubin), Marko Livaja (Hajduk), Toma Bašić (Bordeaux), Marin Pongračić (Wolfsburg), Kristijan Lovrić (Gorica), Lovro Majer (Dinamo), Ivica Ivušić (Osijek), Nikola Moro (Dinamo Moskva)

'Okupljamo se 25. svibnja u Rovinju. Samo desetak igrača, a 28. još njih desetak. Nakon toga će doći i Kovačić, a onda i mladi reprezentativci. Moram reći da ovaj pozov nije konačan. Pozdravljam i Vedrana. Ovo je najbolje što Hrvatska ima. Uremović je bio nešto ozlijeđen, ne mogu imati na popisu igrače koji nisu sto posto spremni', govorio je izbornik i dodao:

'Čeka nas težak posao nakon naporne sezone. Svaka tri dana su neki imali utakmice, ali kako je bilo drugima tako i nama. Nismo svi kompletni. Još uvijek nismo tim. Nedostaje nam vremena. Imamo razliku u generacijama, ali i dobre odnose u reprezentaciji, oni se još i poprave s vremenom.'

U prvoj utakmici na Euru čekaju na Englezi na Wembleyju... Špekulira se i da bi prvih 11 trebalo biti: Livaković - Vrsaljko, Lovren, Vida, Barišić - Brozović, Modrić - Rebić, Vlašić, Perišić - Petković.

'Imaju sedam ili osam igrača u finalu LP, mi samo jednoga. Kad je najvažnije, mi smo najbolji. Posložit ćemo se, ja sam optimist.'

'Pozitivno razmišljam, opet ćemo biti sretni i veseliti se. Znam da neće biti nimalo lako, ljestvica je nakon Rusije dignuta visoko, ali želimo to ponoviti. Treba nam malo sreće i energije. Napravili smo puno dobrih stvari i opet ćemo napraviti', govorio je Dalić.

Par rečenica je rekao i Vedran Ćorluka, po prvi puta pred novinarima kao pomoćnik izbornika...

'Jučer je bila moja zadnja utakmica za Lokomotivu. Bilo je teško, ali danas je već sve lakše. Što se tiče moje karijere, ni za čime ne žalim. Dao bih joj deset od deset'. Što se tiče poziva izbornika već smo prije o tome razgovarali. Veliak mi je čast da me izbornik pozvao da pomognem. Pričao sam sa suigračima i nadam se da mogu pomoći kao što sam pomogao kad sam bio igrač', poručio je Čarli.

Dalić je morao još jednom govoriti o vrućim temama - mogućem sukobu mladih i starih u reprezentaciji te Borni Sosi koji je prihvatio poziv Njemačke, ali je na kraju kod 'Elfa' izvisio.

'Meni je žao što je to ispalo tako, nema nikakvih sukoba. Govorio sam o mlađim igračima, oni imaju status kakav imaju, moramo biti tim. Kemija se stvara, a da bismo imali zajedništvo, što je teško postići, moramo biti kao u Rusiji. To nije preko noći stvoreno, a to nam treba i danas. Nismo pravi, a kad nismo, onda nas neće. Mlađima ne zamjeram ništa, ali moraju pokazati još više respekta, htijenja i želje. Generacija iz Rusije je gubila deset godina i igrala velika natjecanja', pričao je Dalić pa se osvrnuo na Sosu:

'Nadam se da će zavrijediti dres Hrvatske. Hrvatska nema luksuz da se otpisuju kvalitetni igrači. Bilo je tu sedam dana zabave za sve. Razgovarali smo Borna i ja, dečko je sve prihvatio i sada je sve na njemu.'

Bit će i nezadovoljnih, što je normalno...

'Uvijek je netko razočaran i nesretan. Prednost na lijevoj strani dobili su mladi i budućnost. Ne mogu igrati svi, sada je popis od 26 ljudi. Ja ću razgovarati sa svima koji nisu ušli. Da ja vama sad dam popis, napisali bi 98 posto imena kao i ja. Ovo je naše najbolje u ovom trenutku.'

Otkrio je i na kojoj poziciji vidi Joška Gvardiola koji je prvi put dobio poziv.

'U zadnje vrijeme igrao na lijevom beku i to jako dobro. Donosi puno prema naprijed, isto tako i u fazi obrane. Oporavio se i sada će prvo pomići Bišćaniu na EP-u. Teško je nači igrača koji ima takvu energiju i moć', istaknuo je Dalić.

Hrvatska će prije EP-a imati dvije pripremne utakmice. Prvog dana lipnja u Velikoj Gorici će odmjeriti snage protiv Armenije, a 6. lipnja u Bruxellesu slijedi ogled protiv Belgije. Osmog lipnja 'Vatreni' putuju u svoju bazu u škotskom u St Andrewsu.

Svjetski doprvaci će na EP-u igrati u skupini D. U prvom susretu, 13. lipnja na Wambleyju će odmjeriti snage protiv Engleske, pet dana kasnije Hrvatsku u Glasgowu očekuje ogled protiv Češke, a nastup u skupini D 'Vatreni' će zaključiti protiv Škotske, ponovo na stadionu Hampden Park 22. lipnja.

EP počinje 11. lipnja utakmicom između Italije i Turske u Rimu, a završava finalom 11. srpnja u Londonu. Plasman u osminu finala izborit će po dvije najbolje ekipe iz svake od šest skupina, te četiri najbolje trećeplasirane skupine.

U slučaju osvajanja prvog mjesta Hrvatska bi u osmini finala ponovo igrala u Londonu, druga pozicija donosi put u Kopenhagen, a ako bi prošla dalje s trećeg mjesta Hrvatska bi igrala u Budimpešti, Sevilli ili Glasgowu.

Skupina D

  • 13. lipnja: Engleska - Hrvatska (London)
  • 18. lipnja: Hrvatska - Češka (Glasgow)
  • 22. lipnja: Hrvatska - Škotska (Glasgow)