BRAVO CURE!

Hrvatske alpinistice se vratile u domovinu

03.06.2009 u 18:01

Bionic
Reading

Hrvatske alpinistice koje su 19. svibnja osvojile Mt. Everest vratile su se u srijedu u Hrvatsku. Doček na Plesu bio je veličanstven, dostojan uspjeha djevojaka na Himalaji

Druga hrvatska ženska alpinistička ekspedicija 'Everest 2009', koja je ostvarila izniman uspjeh usponom četiri članice - Darije i Iris Bostjančić, Milene Šijan i Ene Vrbek - na 8,848 m visoki Mount Everest, dočekana je u srijedu u zagrebačkoj zračnoj luci. Dočeku su nazočili članovi obitelji, prijatelji iz Hrvatskog planinarskog saveza, predstavnik Vlade RH na čelu s potpredsjednicom Jadrankom Kosor, predstavnici Grada Zagreba te Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).

'Vi ste učinile apsolutno najviše u borbi za jednakost spolova. Pokazale ste da se može kada se hoće, kada se ima znanja i kada ste zajedno. Samo zato što ste bile zajedno, uspjele ste u ovom pothvatu', izjavila je Jadranka Kosor, koja je bila i predsjednica organizacijskog odbora Druge hrvatske ženske alpinističke ekspedicije 'Everest 2009', na dočeku u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso.

'Vi ste ispričale najveću sportsku priču do sada. Hvala, hvala, hvala!' pozdravio je alpinistice zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša također je zahvalio alpinisticama, kazavši da su one nastavile tradiciju ženskog sporta u Hrvatskoj, nakon medalja na olimpijskim igrama Janice Kostelić i prošlogodišnje četiri 'ženske' medalje s olimpijskih igara u Pekingu, te je obećao da će, ako se odluče za neki novi pothvat, opet imati potporu HOO-a.

Sestre Dariju i Iris Bostjančić i Vedranu Simičević u srijedu navečer svečano su dočekali Riječani u središtu grada.Doček im je priređen na pozornici na Korzu uz glazbu i prigodni program koji je vodio popularni radijski urednik i voditelj Josip Krmpotić. Sestrama Bostjančić i Vedrani Simičević na uspjehu je, među ostalima, čestitao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel uručivši im čekove na po 25.000 kuna svakoj, dar Grada Rijeke.

Doček u Rijeci

Prve hrvatske alpinistice koje su osvojile vrh svijeta, 8.848 m visoki Mount Everest, bile su Riječanke, sestre Darija i Iris Bostjančić, a dva dana kasnije priključile su im se Splićanka Milena Šijan i Zagrepčanka Ena Vrbek.

Tim usponom Darija i Iris Bostjančić postale su prve žene ove godine na vrhu svijeta, ali i prve sestre u povijesti koje su istovremeno došle na vrh Mount Everesta. Treba reći i da su sestre Bostjančić prilikom povratka u bazni logor nakon svog sjajnog pothvata naišle na penjača koji je kolabirao i pružile su mu prvu pomoć.

Za osvajanje Krova svijeta alpinistice su se pripremale 14 mjeseci. U osvajanje Mt. Everesta su krenule u ožujku. U ovoj, jednoj od najsloženijih akcija Hrvatskog planinarskog saveza u njegovoj 135-godišnjoj povijesti, osim osvajačica vrha svijeta, sestara Bostjančić, Milene Šijan i Ene Vrbek, sudjelovale su još Vedrana Simičević, Sanja Đurin, Jana Mijailović, Tea Đurek, Josipa Levar, dr. Lana Đonlagić i Sunčica Hrašćanec, a predvodio ih je Darko Berljak.

Berljak je, zahvalivši na potpori i porukama koje su dobivali iz Hrvatske, rekao da je ponosan što 'ova ekspedicija, u 72 dana koliko je trajala, nije imala nijednu visinsku bolest, ni jednu ozeblinu, pa čak niti jedan slomljeni nokat'.

Milena Šijan, najstarija članica ekspedicije, kazala je da su 'alpinistice u 72 dana trajanja ekspedicije svladale sve izazove - mentalne, fizičke, financijske - i da su oni bili ispunjeni s puno smijeha, pokojom suzom, a na kraju i uspjehom'.

Opisujući kako su se osjećale na samome vrhu, Iris Bostjančić se našalila i kazala da se osjećala 'kao da je na vrhu svijeta', dok je Ena Vrbek dodala da joj se činilo kao da su 'mjesec i zvijezde ispod nje'.