VJETAR JEDINI PROTIVNIK

Hrvatske alpinistice blizu osvajanja Mount Everesta

18.05.2009 u 17:28

Bionic
Reading

Hrvatska ženska alpinistička ekspedicija se približava svojem cilju osvajanju Mount Everesta. Darija i Iris Bostjančić stigle su na Južno sedlo (7920 m), zadnju točku prije penjanja na najviši svjetski vrh

Nakon sedam sati penjanja, iz Logora 3 na 7.200 metara, hrvatske alpinistice - članice ženske hrvatske ekspedicije na Mt. Everest - Darija i Iris Bostjančić stigle su u ponedjeljak na Južno sedlo (7920 m), zadnju ishodišnu točku prije vrha Mt.Everesta, doznaje se iz baznog logora.

Prvi puta sestre Bostjančić javile su se u bazu u deset sati, negdje na polovici Yellow Banda (7600 m) i rekle da im dobro ide. Darija se penjala bez boca s umjetnim kisikom.

Izgledi da se noćas (ponedjeljak) krene prema vrhu su 50:50, jer osim jednog Amerikanca koji je s petoricom Sherpi bio na vrhu i to još 5. svibnja, nitko drugi se ove sezone s nijedne strane nije popeo na Mt Everest. Razlog je bilo loše vrijeme, a od noćas i vjetar koji je po brzini mnogo jači od svih najavljenih. Prema prognozama temperatura na vršnom dijelu Everesta trebala bi biti oko minus 30, no zbog vjetra bit će vrlo blizu minus 50.

Uobičajeno vrijeme kretanja s Južnog sedla je između osam i deset navečer, no neke prognoze govore da postoji vjerojatnost da se brzina vjetra oko ponoći smanji na prihvatljivih 25 km/h i u tom slučaju u to vrijeme bi se možda krenulo prema gore.

Do vrha nema više nikakve logističke, tehničke ili druge prepreke osim brzine vjetra.