VREMENA SE MIJENJAJU

Hrvatska u strašnoj seriji protiv Srbije: Prilika za potvrdu tko je najbolji na svijetu

26.07.2018 u 09:00

Bionic
Reading

Iako je u međusobnim utakmicama srpska vaterpolska reprezentacija bila nešto uspješnija dosad, Hrvatska ovog četvrtka u polufinalu EP-a u Barceloni lovi četvrtu pobjedu u nizu kojom bi nakon prošlogodišnje svjetske titule čvrsto preuzela vaterpolski tron...

Utakmica Hrvatske i Srbije bez sumnje je najjači mogući okršaj koji možemo gledati u bazenu, pravi vaterpolski klasik. Riječ je o dvije reprezentacije koje vladaju ovim sportom u posljednjem desetljeću, a nakon što je naša izabrana vrsta pod Ratkom Rudićem osvojila sve što se moglo osvojiti, isto su uspjeli i Srbi pod Dejanom Savićem.

  • +3
Hrvatska vaterpolska reprezentacija Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Srbija je od 2014. do 2016. godine osvojila dvije europske, svjetsku i olimpijsku krunu, a onda je prošle godine u Budimpešti dominaciji došao kraj. Tucakova Hrvatska svladala ju je u polufinalu i osvojila SP te se tako popela na vaterpolski tron današnjice.

Kad su u pitanju međusobni susreti, Srbija otkad ne igra zajedno s Crnom Gorom i dalje vodi s omjerom 13:10, ali naši vaterpolisti su u sjajnoj seriji od tri trijumfa u nizu, s obzirom da su nakon pobjede u Budimpešti još dvaput svladali velikog rivala na Europa kupu održanom ove godine.

Dakle, ako Hrvatska pobijedi i ovog četvrtka u Barceloni bit će to četvrti trijumf u nizu i potvrda da se odnos snaga definitivno promijenio i da sada Srbi kaskaju za našim vaterpolistima na velikoj sceni.

Zanimljivo, baš u polufinalima naša izabrana vrsta obično pobjeđuje Srbiju na putu do svojih najvećih titula. Dogodilo se to u Melbourneu na SP-u 2007. godine (10:7), u Zagrebu na EP-u 2010. godine (10:9) i u spomenutoj Budimpešti 2017. godine (12:11). Jedino pak veliko finale ovih dviju reprezentacija pripalo je protivniku na Igrama u Riju (11:7), ali mnogo se toga u međuvremenu promijenilo...