KALKULACIJE UOČI STUDENOG

Hrvatska u Ligi nacija može preskočiti Englesku i Španjolsku, ali samo na jedan način

16.10.2018 u 07:01

Bionic
Reading

Porazom od Engleske španjolska nogometna reprezentacija zakomplicirala je situaciju u našoj grupi elitnog ranga Lige nacija, a Dalićevoj izabranoj vrsti kako god prošla protiv Furije ključan će biti dvoboj na Wembleyju...

Bez obzira na težak poraz u Elcheu i tek jedan osvojeni bod protiv Engleza, hrvatska nogometna reprezentacija još se može plasirati na završnicu Lige nacija i boriti se u lipnju za prvi trofej u svojoj povijesti.

  • +5
Prijateljska utakmica: Hrvatska - Jordan Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Saznali su to izbornik Zlatko Dalić i njegovi igrači ovog ponedjeljka, nakon što je Engleska s 3:2 pobijedila Španjolsku u Sevilli te tako zakomplicirala situaciju u našoj skupini.

Uoči posljednja dva dvoboja u studenom Španjolska ima šest osvojenih bodova, Engleska četiri, a Hrvatska jedan, no samo naša izabrana vrsta igra u oba preostala okršaja i može pomrsiti račune rivalima.

Računica je jednostavna: s dvije pobjede Hrvatske preskače i Španjolsku i Englesku i odlazi među četiri najbolje reprezentacije Europe. To može ostvariti u četvrtak 15. studenog na Maksimiru te u nedjelju 18. studenog na Wembleyju.

Naravno, bilo bi dobro da Hrvatska barem izbjegne zadnje mjesto i ne ispadne iz elitnog razreda Lige nacija i u tom aspektu utakmica u Londonu je ključna. Kako god naši prošli protiv Španjolaca na Maksimiru, trijumf na Wembleyju sigurno ih ostavlja u Ligi A, a svaki drugi rezultat ih najvjerojatnije izbacuje u Ligu B.

Treća i najskromnija želja je barem biti među deset najboljih reprezentacija Lige nacija, što jamči ulogu nositelja na ždrijebu kvalifikacija za Euro 2020. godine. Hrvatska trenutno drži 11. mjesto zbog slabe gol razlike, a da bi preskočila Poljake trebala bi osvojiti još bod ili dva, ovisno kako će Lewandowski i društvo proći protiv Portugala. Zasad su i Nijemci nadohvat ruke, ali imaju još dvije utakmice u kojima će vjerojatno osvojiti ponešto bodova.

U svakom slučaju, pokazalo se da Liga nacija ipak može donijeti uzbuđenje, a hrvatski ljubitelji nogometa sa zanimanjem će pratiti završnicu grupne faze u studenom...

UEFA Liga nacija A

Skupina A

Francuska-Njemačka20:45
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Francuska21104
2.Nizozemska21013
3.Njemačka20111

Skupina B

Island-Švicarska1:2
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Švicarska32016
2.Belgija22006
3.Island30030

Skupina C

Poljska-Italija0:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Portugal22006
2.Italija31114
3.Poljska30121

Skupina D

Španjolska-Engleska2:3
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Španjolska32016
2.Engleska31114
3.Hrvatska20111