Uključite se u raspravu

Hrvatska-Švicarska; utakmica za isprobavanje opcija ili nešto više?

15.08.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Igor Štimac je svoju viziju buduće Hrvatske vidio, barem tako tvrdi, po španjolskom modelu, koji želi nametnuti već od prve utakmice i pretvoriti ga u motor na čiji će pogon Vatreni ne samo izboriti Brazil, nego se još tamo pobiti za povijesni rezultat

Prvi test za Igorov model je možda i najbolji; Švicarci su jedna od rijetkih nacija koja je u posljednje četiri godine ne samo zaustavila Španjolsku, nego je i savladala.

Od drugih problema Štimac ističe samo situaciju s Lukom Modrićem, a sve bi ostalo moralo biti u redu. 'Na stručnom stožeru reprezentacije bit će teška odluka jer trenutačno imamo široku grupu kvalitetnih igrača i pokriveni smo dobro na svakoj poziciji, te neće biti lako napraviti odabir', izjavio je novi izbornik. Čemu će utakmica služiti, otkriva i informacija da su se oba izbornika složila oko mogućnosti obavljanja jedanaest izmjena, a i sam Štimac kaže da želi isprobati sve igrače. Hoće li zbog toga patiti ritam utakmice, ostaje da vidimo...

Upravo je prilagodljivost protivniku jedna je od najvećih prednosti koje Ottmar Hitzfeld, aktualni izbornik Švicarske i čovjek koji je s Borussijom Dortmund i Bayernom osvajao titule prvaka Europe, ima u svom trenerskom opusu. Profesor matematike, za što se školovao prije trenerske karijere, strpljivo analizira protivnika i traži najbolje rješenje, što njegovu momčad čini prilagodljivom situaciji. No problem s takvim pristupom najčešće jesu upravo 'male' utakmice, one u kojima Švicarska treba dominirati.

Tako su, nakon što su na SP svladali veliku Španjolsku, u kvalifikacijama za Euro Švicarci ostali iza Engleske i Crne Gore, i to nakon poraza u odlučujućoj utakmici u - Walesu. Hitzfeld je u protekle četiri godine prošao put od Mesije, kako su ga nazivali pojedini mediji nakon plasmana u Južnu Afriku, preko 'taktičkog umjetnika' nakon Španjolske, do najvećeg krivca za izostanak s EP-a. Tražila se njegova glava, jer 'Švicarska danas nema momčad, a Hitzfeldove ideje su zastarjele', no Nijemac će s klupe započeti i kampanju za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Hrvatska-Švicarska na tribini.hr

Ovaj tekst preuzet je s tribine.hr. Uključite se i vi u raspravu - registrirajte se i informirajte o vlastitoj reputaciji te sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!

Od kiksa u kvalifikacijama već su odigrali pet prijateljskih utakmica - remizirali su s Nizozemcima (0:0), svladali Luksemburg (1:0) te Njemačku (5:3), dok su poraze upisali kod kuće od Argentinaca (3:1) i Rumunja (1:0). U ovim utakmicama Hitzfeld je manje-više eksperimentirao sa sustavom, iako je i dalje najvjerniji opreznoj verziji sa dvojicom defanzivnih veznih ispred zadnjeg reda. I na Poljudu Švicarce možemo očekivati u formaciji 4-2-3-1, ali bez Hoffenheimovog Erena Derdiyoka, koji je protiv Njemačke prije nepuna tri mjeseca postigao hat-trick.

Budući da upravo kroz ove prijateljske utakmice Hitzfeld gradi sustav i momčad za kvalifikacije, ovo će mu dobro doći i kao prilika da isproba druge opcije u igri prema naprijed prije sudara sa Slovencima i Albancima u kvalifikacijama. Nakon velikog uspjeha omladinskih selekcija ove zemlje - do 17 godina su bili svjetski prvaci, prošle godine do 21 igrali u finalu sa Španjolcima - Švicarci su odlučili gotovo u potpunosti pomladiti reprezentaciju. Najveća zvijezda je Xherdan Shaqiri, koji je ovo ljeto Basel zamijenio Bayernom iz Munchena, i njega se smatra liderom generacije od koje Švicarci očekuju mnogo. Na Poljudu neće biti Senderosa, koji se ozlijedio, kao ni Tima Klosea. Kapetan je Schalkeov Tranquillo Barnetta, na vratima je iskusni Diego Benaglio iz Wolfsburga, a u obrani se mnogo očekuje od Juventusovog dvojca Lichtesteiner-Ziegler, te Johana Djorua iz Arsenala, dok prema naprijed ordiniraju mahom "useljenici" - imaju Gokhana Inlera, Valona Behramija i Blerima Džemailija (sva trojica Napoli), te Granita Xhaku (Borussia M.) i Marija Gavranovića, koji nastupa za Zurich.

Na community portalu vas pitamo; kakvu utakmicu očekujete? Je li Štimac ozbiljan kad kaže da će Hrvatska igrati kao Španjolska? Koliko poznajete Švicarsku? Jeste li ikada gledali njihove najveće zvijezde? Jesu li upravo oni, s obzirom na trenutak, reprezentacija po mjeri?

Mislite li da je dobro napraviti svih 11 zamjena? Je li to potrebno? Treba li Štimac iskušati sve igrače? Koliko ta mogućnost utječe na utakmicu?

Kakvu Hrvatsku očekujete? Od kojih se igrača nadate da će napraviti iskorak u reprezentaciji? Je li važnija pobjeda ili iskušavanje nekih varijanti?

Uključite se u raspravu na TRIBINA.HR-u.