možemo biti ponosni

Hrvatska reprezentacija je izborila svoj šesti SP; evo kako smo prolazili u prijašnjim nastupima

15.11.2021 u 08:45

Bionic
Reading

Pobjedom protiv Rusije, hrvatska nogometna reprezentacija je izborila nastup na Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru, a bit će to šesti nastup 'Vatrenih' na svjetskim prvenstvima

'Vatreni' će u Kataru braniti srebro osvojeno 2018. u Rusiji, na premijernom nastupu u Francuskoj 1998. bili su treći, dok su tri puta zapeli u skupini (2002, 2006, 2014).

Hrvatska nogometna reprezentacija je na svjetskom prvenstvu debitirala 1998. u Francuskoj i odmah osvojila broncu što je do 2018. i Rusije bio najveći uspjeh u povijesti hrvatskog nogometa.

U trenutku kada je postala službena članica FIFA-e, Hrvatska se nalazila na 125. mjestu FIFA-ine ljestvice, a nakon World Cupa 1998. u Francuskoj, 'Vatreni' su se popeli na treće mjesto ljestvice.

Hrvatska je Francusku izborila kroz kvalifikacije osvojivši drugo mjesto u skupini 1 iza Danske. Danci su se kao pobjednici skupine izravno kvalificirali, dok je Hrvatska igrala u dodatne kvalifikacije protiv Ukrajine. Prva utakmica odigrana je u Zagrebu 29. listopada 1997, a hrvatska vrsta je pobijedila 2:0 golovima Bilića u 11. i Vlaovića u 49. minuti. U drugoj utakmici u Kijevu 15. studenog bilo je 1:1. Strijelac za Ukrajinu bio je Ševčenko u 5. minuti, a za Hrvatsku je zabio Bokšić u 27. minuti.

Na 'Coupe du Mondeu' Hrvatska je u prvom susretu dobila Jamajku (3:1), potom je dobila Japan (1:0), te izgubila od Argentina (0:1) osvojivši drugo mjesto u skupini. U osmini finala pala je Rumunjska (1:0), a u četvrtfinalu Njemačka (3:0). Francuska je u polufinalu bila bolja (2:1), a u dvoboju za broncu Hrvatska je pobijedila Nizozemsku (2:1).

  • +27
Hrvatska pobijedila Rusiju i izborila Svjetsko prvenstvo u Kataru, 14.11.2021. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Nakon francuske bronce, hrvatska reprezentacija četiri godine kasnije u Japanu i Južnoj Koreji pod vodstvom Mirka Jozića nije uspjela proći skupinu. Premda su 'Vatreni' u skupini pobijedili Italiju, porazi od Meksika i Ekvadora zaustavili su našu reprezentaciju od prolaska u drugi krug natjecanja.

Hrvatska je bila skupini G sa Meksikom, Italijom i Ekvadorom, a sve je utakmice odigrala u Japanu. Nažalost, hrvatski su nogometaši startali porazom od Meksika (0:1). Uslijedila je pobjeda protiv Italije (2:1), te poraz od Ekvadora (0:1).

Nakon neuspjeha na svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine, hrvatska reprezentacija niti u Njemačkoj 2006. nije prošla skupinu. I ovoga puta smo imali sve u svojim rukama, pobjeda protiv Australije u zadnjem kolu bila nam je dovoljna za osminu finala no susret je završio 2:2.

Hrvatska je bila skupini sa Brazilom, Japanom i Australijom. Na otvaranju su odabranici Zlatka Kranjčara izgubili od Brazila sa 0:1, no momčad je uzdignute glave napustila prepuni Olimpijski stadion u Berlinu. 'Vatreni' su u Berlinu svojom igrom 'ugasili sambu', ali odlučila je nepažnja i samo jedna pogreška hrvatske obrane u 44. minuti koju je majstorskim udarcem kaznio Kaka, donijevši Brazilu tri boda.

Drugo kolo donijelo nam je ogled protiv Japana u Nurnbergu koji je završio bez golova, pa momčad Zlatka Kranjčara ni nakon 180 minuta nije uspjela postići zgoditak na Svjetskom prvenstvu. Protiv Japana nije iskorišten ni kazneni udarac.

Hrvatska je u trećem nastupu odigrala najlošiju utakmicu u Njemačkoj usprkos tome što je dva puta vodila, te što nas je nešto više od 10 minuta dijelilo od prolaska u osminu finala. Kada je Darijo Srna sjajno izvedenim slobodnim udarcem sa 25 metara nakon prekršaja Viduke na Niki Kovaču već u drugoj minuti doveo Hrvatsku u vodstvo ponadali smo se da će naša reprezentacija odigrati dobru utakmicu i doći do potrebne pobjede.

  • +69
Hrvatska - Rusija, kvalifikacije za SP 2022., Poljud, 14.11.2021. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon što je propustila svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine, hrvatska reprezentacija se ponovo ukazala na velikoj smotri u Brazilu 2014. godine. Izbornik je bio Niko Kovač, očekivali smo prolaz skupine, ali još jednom smo zapeli u prvom krugu natjecanja.

I u Brazilu smo imali priliku pobjedom u zadnjem kolu izvaditi vizu za osminu finala, ali nismo uspjeli. U prvom kolu Hrvatska je izgubila od Brazila (1:3), potom je deklasirala Kamerun (4:1), da bi u zadnjem kolu izgubila od Meksika 1:3.

Posljednji nastup na World Cupu Hrvatska je imala 2018. u Rusiji gdje je ostvarila fantastičan rezultat osvojivši drugo mjesto.

'Vatreni' su u skupini pobijedili Nigeriju (2:0), Argentinu (3:0) i Island (2:1). U osmini finala je nakon velike drame izborena pobjeda protiv Danske nakon izvođenja jedanaesteraca. I u četvrtfinalu su odlučivali kazneni udarci, a 'Vatreni' su porazili Ruse. U polufinalu je nakon produžetaka srušena Engleska (2:1), da bi u finalu Francuska bila bolja sa 4:2.