FANTASTIČAN OMJER

Hrvatska protiv ex Yu: Najdraže mušterije...

22.03.2013 u 14:47

Bionic
Reading

Hrvatska će večeras protiv Srba u Zagrebu odigrati 24. utakmicu protiv zemalja s kojima je nekada dijelila teritorij bivše SFRJ. Do sada, da ne ureknemo, gotovo da nije moglo bolje


Nikada Hrvatska nije igrala s Crnom Gorom (niti Kosovom), a najviše dvoboja odigrala je protiv Slovenaca. U čak devet pokušaja naši zapadni susjedi nisu slavili ni jednom, a najveći uspjeh im je 3:3 s Poljuda kada je hat trickom briljirao Primož Gliha. S druge strane, Hrvatska je na Bežigradu slavila odlazak na SP '98, a golom Prše Slovence je s igračem manje izbacila i s portugalskog Eura šest godina kasnije.

Dvoboj u Ljubljani koji je odveo Hrvatsku na Euro u Portugalu

Nakon Slovenaca najčešće smo se sučeljavali selekciji Makedonije. Od osam susreta Makedonija je jednom i slavila, po iznimno teškom terenu u Skopju sa 2:0 kada je Hrvatska već bila osigurala nastup na Euru 2008. Puno opasniji je bio remi uoči SP-a '98 koji nas je umalo (još jednom hvala vrataru Schmeichelu) eliminirao s prvenstva s kojega se vratila hrvatska bronca. U preostala četiri službena dvoboja smo slavili, uključujući i dva puta tijekom aktualnih kvalifikacija.

Posljednji trijumf protiv Makedonaca

Sa BiH smo, zbog ratnog stanja, odigrali i jedinu utakmicu izvan granica bivše države. Hrvatska je povijest tih dvoboja otvorila pobjedom 4:1 u Bologni u statusu gosta, a trijumfom naše selkecije završila su i preostala tri ogleda, dva puta u Zagrebu i jednom u Sarajevu.

Najefikasniji od svih spomenutih dvoboja

I za kraj '99. Dva jedina ogleda protiv istočnih susjeda, tada još uvijek pod starim imenom Jugoslavija. Vjerojatno vam je poznato, završila je s dva remija (0:0, 2:2) iz kojih je korist izvukao protivnik koji je otišao na Euro u Benelux, prvo natjecanje koje je Hrvatska 'preskočila'. Ukupno su u pitanju 23 dvoboja u kojima je Hrvatska slavila čak 15 puta uz sedam remija i taj (rezultatski nevažan) poraz u Skopju uz gol razliku 44:25. Nastavilo se...

Hrvatska VS Ex Jugoslavija: 15-7-1 44:25

Slovenija: 6-3-0 16:8
Makedonija: 5-2-1 12:9
BiH: 4-0-0 14:6
SR Jugoslavija 0-2-0 2:2