konačan popis tek u lipnju

Hrvatska izbjegla još jednog neugodnog suparnika u skupini; za preostala tri mjesta na SP-u bori se još osam reprezentacija

31.03.2022 u 08:55

Bionic
Reading

Nakon što su se kolo ranije na Svjetsko prvenstvo plasirali nogometaši Kanade, u posljednjem kolu kvalifikacija, u konfederaciji Sjeverne i Srednje Amerike (CONCACAF), taj su cilj još izborili Meksiko i SAD.

Tom dvojcu život je na samom kraju kvalifikacija mogla zagorčati jedino Kostarika, ali čudo se nije dogodilo. Meksiko je svoj dio posla obavio domaćom pobjedom na mitskom Azteca stadionu protiv El Salvadora od 2-0.

Meksikanci su utakmicu riješili u prvom poluvremenu, jer Antuna je zabio prvi pogodak u 17. minuti, dok je u 43. jedanaesterac realizirao Jimenez za konačnih 2:0. Na kraju je Meksiko skupio isti broj bodova kao prvoplasirana Kanada, a Meksikanci će se na skorašnjem ždrijebu naći u istoj, drugoj jakosnoj skupini, kao i Hrvatska te neće moći biti suparnici izabranicima Zlatka Dalića.

>> Poznata je većina reprezentacija koje su izborile Svjetsko prvenstvo; evo koga od velikana Hrvatska može izvući te koga je izbjegla

U istom 'šeširu' na ždrijebu će biti i Amerikanci koji su u zadnjem kvalifikacijskom kolu izgubili u San Joseu kod Kostarike (0:2), ali su sačuvali svoje treće mjesto i direktni plasman na Svjetsko prvenstvo.

Početkom drugog dijela Kostarika je s dva brza gola (Vargas u 51. i Contreras u 59. minuti) potpirila nadu u čudo koje se nije ostvarilo, ali Kostarika još uvijek ima šansu za odlazak na prvenstvo krajem godine. Naime, Kostarika će kao četvrta momčad s ljestvice igrati finale interkontinentalnih dodatnih kvalifikacija. Kao posljednja prepreka na putu u Katar stoji im Novi Zeland.

Opijeni uspjehom ostvarenim kolo ranije nogometaši Kanade su odradili gostovanje kod Paname te su poraženi 0:1. Jedini strijelac bio je Torres početkom drugog dijela.

Honduras je vodio kod Jamajke 1:0, ali su Bailey i Morrison još do kraja prvog poluvremena zabili za preokret i slavlje Jamajčana.

Dakle, sada se zna 29 sudionika svjetskog prvenstva, a o preostala tri putnika odlučuje se između osam reprezentacija.

Naime, za posljednje, 13. mjesto iz europskih kvalifikacija bore se tri reprezentacije. Wales je jednu prepreku prošao, te čeka boljeg iz dvoboja Škotske i Ukrajine.

Odigrat će se još i dva interkontinentalna doigravanja. Novi Zeland, kao pobjednik kvalifikacija Oceanije, igrat će protiv Kostarike, a bolji iz dvoboja Australije i Ujedinjenih Arapskih Emirata za Svjetsko prvenstvo borit će se protiv Perua, koji je bio peti u južnoameričkim kvalifikacijama. Te utakmice igrat će se 13. i 14. lipnja u Kataru.