PROGNOZA UTAKMICE

Hrvatska ima najneobičnijeg stručnjaka za nogomet na svijetu

11.06.2016 u 17:49

Bionic
Reading

Bjeloruki gibon Kent u subotu je na proslavi 91. rođendana zagrebačkog Zoološkog vrta prognozirao sutrašnju pobjedu nogometne reprezentacije Hrvatske u utakmici s Turskom u prvom kolu Europskog prvenstva u Francuskoj

#‎navijajmokao1

U tijeku je i nagradni natječaj na društvenim mrežama (Twitter, Facebook i Instagram) koji poziva sve zainteresirane da se uključe i podrže Hrvatsku nogometnu reprezentaciju fotografijom predmeta koji im donosi sreću uz objavu s #‎navijajmokao1. Svi znamo kako znanje i iskustvo ponekad nisu dovoljni te da je u životu važno imati i malo sreće. Više na http://bit.ly/Navijajmokao1

U nastambu bjelorukih gibona u kojoj su mužjak Kent, ženka Kulička i njihovo mladunče bile su obješene dvije kutije, jedna označena zastavom Hrvatske, a druga zastavom Turske. U kutijama je bilo voće i povrće koje bjeloruki giboni jedu.

Radnici ZOO-a pustili su Kenta da prvi uđe u nastambu i povuče potez - trebao je izabrati iz koje će kutije - one sa zastavom Hrvatske ili one sa zastavom Turske, uzeti hranu. Kent se odlučio za kutiju s hrvatskom zastavom, za što je bio nagrađen velikim pljeskom oduševljene publike, među kojima su bili i nogometaši Dinama Petar Stojanović i Antonijo Ježina.

'Sad smatramo da je Kent predvidio pobjedu Hrvatske i ja se nadam da će biti tako', izjavio je novinarima edukator ZOO-a Tomislav Krizmanić na proslavi 91. rođendana zagrebačkog Zoološkog vrta.

Rekao je kako je do sada, već dugi niz godina, sportske rezultate prognozirao njihov tapir Robi i u tome je bio izuzetno uspješan, sve utakmice je točno predvidio. No, budući da se sada Robi nalazi u jednom dijelu ZOO-a koji je u zahvatu modernizacije, odlučili su pružiti šansu i nekoj drugoj životinji u Zoološkom vrtu i tako su odabrali bjelorukog gibona Kenta.

Zagrebački Zoološki vrt iako manji u odnosu na druge europske ZOO vrtove i zbog toga ne može držati mnoge velike životinje poput slona, žirafe, nosoroga - svejedno je poznat po tome što je jedini na svijetu koji ima grupu čovječjih ribica i dinarskih voluhara. Budući da su oni u sklopu istraživačkog programa i zahtijevaju izuzetno posebne mikoklimatske uvjete, na žalost, posjetitelji ih još uvijek ne mogu vidjeti ali nadamo se da će se to promijeniti u bližoj budućnosti, istaknuo je Krizmanić.

U ZOO-u imaju i sabljorogog oriksa, vrstu antilope koja u životinjskom svijetu ima jedne od najdužih rogova i po dužini rogova ta je vrsta rekorder u zagrebačkom ZOO-u. Te vrsta koja je obitavala na područjima pustinje Sahare i njezinim rubnim područjima danas u prirodi više nema jer je na žalost izumrla te za sada egzistira još samo zahvaljujući uzgoju u zoološkim vrtovima.

Krizmanić ističe kako je zagrebački ZOO ponosan i na to što ima komodskog varana. Komodski varan je najveći gušter na svijetu i jedna je od vrlo rijetkih životinja.