MRŠAV REMI ŠAHISTA

Hrvatice visoko na šahovskoj olimpijadi

27.09.2010 u 18:55

Bionic
Reading

Poslije jednog dana odmora nastavljena su natjecanja na 39. šahovskoj Olimpijadi u Hanti-Mansijsku

U središtu pozornosti u 6. kolu bile su šahistkinje Rusije koje su šestom uzastopnom pobjedom zadržale korak u borbi za svoju prvu zlatnu medalju nakon pada berlinskog zida. Pobijedile su Ukrajinu sa 2,5:1,5, ali im još uvijek prijeti Gruzija, koja je istim rezultatom svladala SAD. Senzaciju je napravila Mađarska pobjedom nad Poljskom sa 4:0.

Hrvatske šahistkinje postigle su četvrtu ekipnu pobjedu i još više se približile vrhu. Prvi su puta na olimpijadama pobijedile Latviju sa 2,5:1,5 zahvaljujući Mirjani Medić, koja je sjajnom igrom najprije smirila svoju agresivnu suparnicu, a zatim dobila u lijepo vođenom napadu. Valentina Golubenko i Borka Frančišković remizirale su poslije sigurne igre, a više uzbuđenja bilo je samo u partiji Kristine Šolić. U slabijoj poziciji Kristina je izgubila kvalitetu, ali je onda u završnici na maestralan način izborila remi s lovcem protiv topa.

Poslije 6. kola vodi Rusija sa svih 12 meč-bodova, a prate je Mađarska s 11, te Gruzija, Ukrajina Kina i Indija sa po 10 bodova. Hrvatska odlično stoji sa 9 bodova.

U konkurenciji šahista, u velikom derbiju Gruzije s braniteljem naslova Armenijom rezultat je bio 2:2, što je iskoristila Ukrajina da ih dostigne uvjerljivom pobjedom nad Mađarskom sa 3:1. Prva i druga momčad Rusije novim su pobjedama održale korak u borbi za vrh, a za olimpijske medalje ozbiljno konkuriraju i Azerbejdžan, Poljska i SAD. Sa 3:1 Azerbejdžan je svladao Indiju, a Poljska Estoniju, dok su Sjedinjene Države sa 2,5:1,5 pobijedile Vijetnam.

Hrvatska je s posve prosječnom reprezentacijom Kanade odigrala tek 2:2. Najbolji dojam ostavio je Hrvoje Stević, koji je nakon sjajne igre zabilježio pobjedu. Mladen Palac je u boljoj poziciji previdio jedan taktički udar i morao dati damu za topa i lovca, ali je pronašao skriven način da svojim jakim slobodnim pješakom skrši blokadu suparnika. Ivan Šarić je preoptimistično žrtvovao damu za dva topa i nije uspio riješiti problem protivničkog udaljenog slobodnjaka, a Alojzije Janković je pretrpio drugi uzastopni poraz nakon blijede igre u središnjici.

Poslije 6. kola vode Gruzija, Ukrajina i Armenija sa po 11 meč-bodova, a Rusija-2, Azerbejdžan, Poljska, SAD i Rusija-1 imaju po 10 bodova. Hrvatska je remijem s Kanadom izgubila korak za visok plasman i sada ima 8 bodova.