ŠEST GODINA ČEKANJA

Hrvatice priredile senzaciju na startu Eura; iako 'osakaćene' izostancima srušile jednu od najtrofejnijih rukometnih nacija

Bionic
Reading

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija je u svojoj prvoj utakmici skupine C na Euru svladala Mađarsku 24:22 (12:12) te je tako na najbolji mogući način započela svoj put na kontinentalnom prvenstvu u Danskoj

U izjednačenoj utakmici izabranice Nenada Šoštarića su do vrijedne pobjede, koja može značiti plasman u drugi krug natjecanja, stigle zahvaljujući mirnijoj i preciznijoj igri u završnih 13 minuta u koje su Mađarice ušle s golom prednosti (19:18).

No, uslijedila je serija hrvatskih rukometašica od 5-0 kojom su stekle odlučujuća četiri pogotka prednosti. U toj su završnici po dva gola postigle Blažević i Debelić, a po jedan Kalaus i Ježić. Do kraja dvoboja Mađarice su uspjele samo ublažiti poraz.

Ćamila Mičijević je sa četiri pogotka bila najbolji strijelac Hrvatske, dok su po tri pogotka postigle Katarina Ježić i Ana Debelić. Dvaput su mrežu zatresle Valentina Blažević, Marijeta Vidak, Dora Krsnik, Larissa Kalaus i Stela Posavec, a po jednom Paula Posavec, Josipa Mamić i Tena Japundža. Vratarica Tea Pijević skupila je deset obrana.

Mađarice je sa devet pogodaka predvodila Katrin Gitta Klujber.

  • +4
Hrvatska - Mađarska, 1. kolo rukometnog Eura za žene, 2020. Izvor: EPA / Autor: BO AMSTRUP

Inače, prije ove, Hrvatska je svoju posljednju pobjedu na europskim prvenstvima ostvarila 2014. nad Nizozemskom (31:27), kad su Hrvatska i Mađarska bili sudomaćini Eura.

Druga utakmica ove skupine, u kojoj se sastaju Nizozemska i Srbija, na rasporedu je u subotu, a Hrvatska će protiv Nizozemki igrati u nedjelju (18.15 sati)