NBA HEZONJA

Hrvat zaludio skaute: Nije nemoguće da bude 1. izbor drafta!

24.06.2015 u 14:45

Bionic
Reading

Nakon što je u prošlom kolu španjolske lige 19-godišnji Dubrovčanin Mario Hezonja oduševio svojim šuterskim sposobnostima, treneri koji su radili ovih godina s njim uvjereni su da će biti među prvih pet na predstojećem NBA draftu

Podsjetimo, u utakmici protiv Manrese 201 cm visoki Hezonja, koji će 25. veljače proslaviti 20. rođendan, trice je gađao savršenih 8-8 te je na taj način ušao u društvo velikana kao što su Oscar Schmidt, Saša Đorđević, Igor Rakočević i Taquan Dean, kojima je isto to pošlo za rukom. Da je svojim utakmicama ove sezone potpuno zaludio NBA skaute, nije nikakva novost jer u rasporedu utakmica koje gledaju pod OBAVEZNO piše Barcelona.

Trener koji mu je u rodnom Dubrovniku kao golobradom osnovnoškolcu prvi dao priliku ili, bolje rečeno, prvi ga bacio u vatru u A-1 ligi bio je Darko Kunce, a on posljednjih godina pri HKS-u obnaša funkciju koordinatora svih reprezentativnih selekcija.

'Sjećam se te utakmice protiv Cibone 2009. Kada je bilo jasno da je utakmica riješena, pozvao sam ga da uđe u igru. Pri jednom napadu, kada je vrijeme isticalo, hladnokrvno je ubacio tricu s nekih devet metara', prisjetio se Kunce, a često zna reći kako 'u slučaju Hezonje nikako ne može biti objektivan jer ga zna od malih nogu'.

Kunce kaže kako je Mario, koji posljednje tri sezone oduševljava navijače Barcelone svojim zakucavanjima, neviđen radnik kojem nitko ništa nije poklonio.


'Od prvog dana je znao što želi, a to je vrh. Za sve što je Mario dosad dobio u životu sam se izborio i odgovorno stojim iza tih riječi. Ništa nije dobio na kredit; od Dubrovnika, preko Zagreba, pa preko Barcelone, uključujući A reprezentaciju', dodao je Kunce, jedan od rijetkih trenera koji je prije dvije, tri godine govorio Hezonji i njegovom ocu Ronaldu kako je najbolje da što prije ode u SAD. Prvo srednja škola, zatim sveučilište, a nakon toga NBA liga. Međutim Mario se odlučio za drukčiji put, preko KK Zagreb te FC Barcelona, koja će mu ovih dana vjerojatno ponuditi aktiviranje četverogodišnjeg ugovora kako bi 'barem nešto zaradila kada ode u NBA'.

Uostalom, i sam Mario, kojeg je silno želio John Calipari u dresu Sveučilišta Kentucky, nedavno je samouvjereno izjavio: 'Da sam na koledžu, vjerojatno bih bio prvi pick na draftu.'

S time se slaže i Darko Kunce, uživajući u svakoj novoj utakmici mladog Hezonje…

'On je igrač kao stvoren za NBA košarku, a to sam mu rekao prije tri godine. Pa on već nekoliko godina bez problema šutira s devet metara, a za njegovu dob to je rijetkost. Poznato je kako je atraktivan igrač, a upravo to se cijeni u NBA-u. Moja prognoza je kako će sigurno biti među prvih pet na NBA draftu, a ako prva bude birala momčad koja ga želi, nije nemoguće da bude i 1. pick. U svakom slučaju, bit će najbolje plasirani Hrvat u povijesti', kazao je Kunce, smatrajući kako je Mario Hezonja 'jedan od najvećih talenata u svijetu u svom godištu'.

Podsjetimo, najviši izbor zasad je Dario Šarić - on je prošle godine bio 12. izbor Orlando Magica, a prava na njega polaže momčad Philadelphia 76ersa.

Usporedbe s Draženom Petrovićem ili Tonijem Kukočem, kada je talent u pitanju, Kunce nije želio komentirati. Ali sada je valjda svima jasno da je rođena nova velika zvijezda. Međutim ako je 2006. Talijan Andrea Bargnani mogao, kao igrač Benettona, biti 1. pick na NBA draftu, zašto ne bi mogao biti i naš Hezonja?