SKUPO PLAĆEN US OPEN

HRT u zadnji tren otkupio TV prava za Čilićev povijesni finale!

08.09.2014 u 20:07

Bionic
Reading

U ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu na rasporedu je finale posljednjeg grand slam turnira sezone US Opena u kojem će se sučeliti Japanac Kei Nishikori i Hrvat Marin Čilić, a nakon dugih pregovora HRT je ipak - u zadnji tren - osigurao direktan prijenos za sve gledatelje u Hrvatskoj

Kako je HRT obavijestio na svom profilu na Twitteru oko 15.25, ipak ćemo povijesno finale Marin Čilić - Kei Nishikori gledati na HTV-u ('HTV osigurao prijenos finala US Opena!', piše na Twitteru).

U službenom priopćenju HRT-a piše:

'Hrvatska radiotelevizija uspjela je osigurati prijenos finala grand slam turnira US Opena u kojem će večeras po našem vremenu snage odmjeriti naš Marin Čilić i Japanac Kei Nishikori.

Zahtjevni pregovori uspješno su okončani zahvaljujući krajnjim naporima Sportske redakcije HRT-a koja je učinila sve kako bi hrvatski gledatelji mogli pratiti ovaj važan susret danas izravno u 23 sata na HRT-u 2.

Pregovori su trajali danonoćno jer je vlasnik prava za ovaj jedan meč tražio iznos koji bi odgovarao iznosu potrebnom za sve mečeve Wimbledona i Roland Garrosa zajedno.'


Tako je 'sapunica' oko TV prijenosa i juriša Marina Čilića na prvi grand slam naslov završena na najbolji mogući način. Jedino nije poznato koliko je HRT točno platio za meč. Cijena je sigurno bila 'paprena'...

**********************

10.15


Još nije poznato hoće li Hrvatska radiotelevizija prenositi ovaj povijesni meč jer nisu otkupljena TV prava. Naime ljubitelji tenisa sve mečeve mogu pratiti na Eurosportu, a kako su izvijestili iz HRT-a, pregovori s agencijom koja je otkupila TV prava započeti su odmah nakon polufinalnih mečeva.

'Još uvijek čekamo odgovor vlasnika TV prava. Hoće li HRT uspjeti otkupiti prava za prijenos finala, znat ćemo tijekom dana. U svakom slučaju, želja da prenosimo ovaj izuzetno važan susret je velika', rekao nam je iz komunikacija HRT-a Igor Medić.

10.40
Iz HRT-a su nam još rekli kako se odgovor agencije koja ima TV prava očekuje tek oko 17 sati. Dakle neizvjesnost će potrajati...

O cijeni meča, naravno, iz HRT-a nisu željeli ništa reći jer je to 'poslovna tajna'. Kako doznajemo od agencija koje se bave otkupom TV prava, cijena cijelog US Opena za HRT bila bi između 400 i 500 tisuća eura, što znači da bi samo za finale HRT vjerojatno trebao izdvojiti između 50 i 100 tisuća eura (srećom, nije riječ o ekskluzivi jer i Eurosport ima prijenos).

Dakle računica je jasna. HRT u namjeri da otkupi prava na finalni susret Kei Nishikorija i Hrvata Marina Čilića može spriječiti samo astronomska cijena. Naime prava za velike događaje kao što je US Open prodaju se puno godina ranije, u tzv. paketima koji su povoljniji od otkupa pojedinog meča. Međutim treba biti realan i zaključiti: tko bi se nadao ovakvom raspletu nakon što 2013. Čilić nije smio nastupiti u New Yorku zbog suspenzije (afera s dopingom).

U godini u kojoj je HRT izdvojio puno novca za nogometni SP, zatim košarkaški SP te, naravno, za ZOI u Sočiju još jedan trošak sigurno neće biti jednostavno riješiti.

10.50
Dodajmo još kako Grad Zagreb od 22 sata organizira prijenos finala US Opena na Trgu bana Jelačića na kojem će biti postavljen veliki videozid uz zabavni program (Tony Cetinski i tamburaški sastav Begini). Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preko svog je profila na Facebooku pozvao sve sugrađane na gledanje meča.

Finalni susret na rasporedu je u ponedjeljak u 23 sata, a zabavni program počinje u 22 sata.