BEZ RUKOMETA

HRT optužio RTL za drsku ucjenu

15.01.2009 u 10:55

Bionic
Reading

Iz Hrvatske radio televizije (HRT) danas su u priopćili kako ih RTL onemogućuje u informiranju javnosti o Svjetskom rukometnom prvenstvu i ocijenili da je takvo stajalište RTL-a 'teško objašnjivo i neposlovno'. RTL je HRT-ove optužbe ocijenio neosnovanima

Iz naše nacionalne televizije stiglo je priopćenje u kojem se pokušava objasniti zašto se na HTV-u neće vidjeti niti sekunda neke utakmice sa Svcjetskog rukometnog prvenstva u Hrvatskoj.

'Potpuno smo svjesni da su ekskluzivna prava za izravne prijenose svih utakmica prvenstva za teritorij Hrvatske u vlasništvu RTL-a, ne ulazeći u načine na koje su ta prava stečena. Međutim, unatoč našim upozorenjima o zajedničkom interesu u promicanju projekta i viziji o potrebi suradnje u informiranju javnosti o događaju od povijesnog sportskog značenja za Hrvatsku, teško objašnjiva i neposlovna stajališta RTL televizije pokazala su se kao nepremostiva prepreka u ostvarenju HTV-ove uloge javne televizije', stoji u priopćenju HRT-a.

Iz HRT-a navode da RTL televizija svakom zainteresiranom mediju iz Hrvatske ima obvezu osigurati sliku 'u trajanju najviše minutu i pol koja se objavljuje u sklopu informativnog programa', po uobičajenim komercijalnim uvjetima. No RTL, 'ometajući pravo javnosti na informaciju, ultimativno ucjenjivački zahtjeva otkup takvih prava za sva 122 događaja, odnosno sve 122 utakmice Svjetskoga prvenstva 2009., uključujući i 24 utakmice za plasman od 13. do 24. mjesta', kaže HRT.

U priopćenju napominju da im je kategorički odbijen zahtjev za zakupom i korištenjem studija u dvoranama u kojima igra hrvatska reprezentacija prije i poslije utakmica (nikako za vrijeme igre), po objavljenim cijenama. Kategorički je odbijen i zahtjev HTV-a da mu se omogući izravno javljanje sa stojeće reporterske pozicije iz dvorana u kojima igra hrvatska reprezentacija, također prije i poslije utakmice, a ne za vrijeme igre. I za to je HTV bio spreman platiti po objavljenom cjeniku, kaže se u priopćenju.

Iz HRT-a navode da niti iz jednog grada gdje se igraju utakmice prvenstva u Europu ne odlazi slika visoke razlučivosti (HD) čime je, poručuju, izigran glavni zahtjev iz međunarodnog tendera za dobivanje TV prava i proizvodnju signala za prvenstvo. Ondje je, ističu, izričito navedeno da ukupno televizijsko pokrivanje utakmica na Svjetskom prvenstvu mora biti u slici visoke razlučivosti, što je, napominju, bio presudan element u dobivanju prava i kriterij koji je eliminirao kandidaturu HRT-a.

Inače, HRT je dobio još jedan udarac, jer su najistaknutiji komentatori HTV-a - Božo Sušec, Željko Vela i Drago Ćosić ostali bez akreditacija za Svjetsko prvenstvo.

Reagirajući na priopćenje HRT-a, RTL navodi da "svim nakladnicima nudi potpun pristup rukometnim utakmicama, kako bi ih mogli iskoristiti u informativnim emisijama". Smatraju da ih HRT "neistinitim optužbama" želi omesti u finalnim pripremama za prijenos Svjetskog rukometnog prvenstva koje počinje 16. siječnja.

U priopćenju napominju da je, u skladu s propisima, RTL Televizija prošle godine ponudila HRT-u i drugim nakladnicima pristup svim materijalima koje će proizvesti tijekom natjecanja za sve 122 utakmice.

"HRT bi imao mogućnost svojevoljno izabrati one materijale koje bi koristili za svoje kratke vijesti. Naknada koju je RTL zatražio za tu uslugu u skladu je s europskim i hrvatskim standardima i predstavlja manje od jedan posto troškova po programu", navode s RTL-a i napominju da, vezano uz to, s Novom TV upravo završavaju pregovore o korištenju isječaka u svojim informativnim emisijama.

Iz RTL-a tvrde i da se HRT u svojim optužbama služi netočnim informacijama da je prekršen ključni uvjet međunarodnog licencnog ugovora, da se produkcija prvenstva obavi u high definition (HD) kvaliteti i naglašavaju da će materijali za sve utakmice prvenstva biti dostupni u HD-u te da će svi zainteresirani nakladnici moći će primiti takav HD program.

"U svojim optužbama HRT također daje dojam kako je RTL odbio više HRT-ovih zahtjeva za postavljanje studija u dvorane u kojima će se igrati utakmice hrvatske reprezentacije za javljanja uživo i sl. Ni ovo nije istina - RTL nema nikakve veze s tom odlukom. SportFive, vlasnik prava na prvenstvo, u skladu s uobičajenom praksom i zbog ograničenog prostora odlučio je ograničiti broj nakladnika koji mogu imati svoje studije i mogućnost javljanja uživo iz dvorana", poručuju iz RTL-a.

U priopćenju navode da je HRT isto to činio u više prilika do sada, primjerice RTL-u je "onemogućio pristup" Snježnoj kraljici koja se održala u Zagrebu prošli tjedan.

Glavni voditelj projekta Svjetskoga rukometnog prvenstva na RTL Televiziji Slaven Paunović kaže kako izgleda da HRT "jednostavno ne može prihvatiti činjenicu da je prvi put izgubio pravo emitiranja prvenstva", stoji, uz ostalo, u RTL-ovu priopćenju.