samo za tportal

Hoće li Zlatko Dalić poslušati savjet legendarnog Silvija Marića? On bi 'vatrene' za utakmicu s Rusijom motivirao na originalni način: Pustio bih im taj video

14.11.2021 u 07:35

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija danas od 15 sati igra ključnu utakmicu kvalifikacija. Ulog je ogroman, odnosno pobjedom nad Rusijom, Hrvatska bi osigurala direktan plasman na Svjetsko prvenstvo. U suprotnom, odnosno remizira li ili pak izgubi, Hrvatska bi svoj šesti nastup na Mundijalu tražila kroz dodatne kvalifikacije

Pred Zlatkom Dalićem i njegovim igračima posljednja je prepreka na putu do svjetskog prvenstva. Danas bi na Poljudu trebala 'pasti' Rusija, kako bi Hrvatska sljedeće godine u Kataru branila svjetsko srebro.

'Imat će vrhunsku atmosferu. Idealnu situaciju, jer pred Torcidom i ostalim navijačima, koji će sigurno biti naš 12. igrač, Hrvatskoj će biti puno lakše doći do velike pobjede i još jednog plasmana na svjetsko prvenstvo. Sigurno će i igračima to biti novo, sjajno iskustvo, jer već dugo nisu igrali pred toliko hrvatskih navijača, pred prepunim tribinama, i u takvoj atmosferi. Jer svi znamo u kakvom je stanju Maksimir, a tribine stadiona u Rijeci i Osijeku ipak nisu toliko velike. Kad zagrmi Poljud....', s puno optimizma i uzbuđenja u glasu rekao je 46-godišnji Silvio Marić, koji je bio dio 'brončane generacije' sa svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine. I koji je hrvatski dres oblačio 19 puta, te u njemu zabio i jedan gol.

Iako je Marić uvjeren u uspjeh Hrvatske, svjestan je i snage Rusije.

'Uvijek kad je situacija stani-pani, Hrvatska odigra najbolje. Istina bit će teško, jer Rusija je u uzlaznoj putanji, ima odličnog izbornika, te sada imaju posebnu kemiju unutar ekipe, našli su koheziju. I raspucali su se. Međutim, kao što Cipar ne smije biti njihovo mjerilo, tako ni Malta ne smije biti mjerilo nama, jer ipak su to reprezentacije daleko od nivoa naših, odnosno ruskih igrača'.

Bivšeg hrvatskog reprezentativca posebno veseli jedan detalj.

'Kada sam vidio kako surađuju Kramarić i Perišić, odmah sam se oraspoložio. Jer ako igrač puca iz mrtvog kuta i ne traži bolju situaciju, onda to nije dobro, jer jedan takav detalj može poljuljati cijelu ekipu. A sada smo vidjeli njihovu odličnu suradnju, vidjeli smo momčad koja zajednički diše, i kad je momčad tako posložena, puno lakše može do pobjede'.

Vidjeli smo i igrače koji Daliću nude brojna rješenja, poput Majera, Pašalića, Gvardiola...

'Dobio je Dalić neke nove igrače. Istina, sigurno je to od njih i očekivao, ali sada mu se nude brojne opcije. I ima tzv. slatke brige. Međutim, ponavljam, Malta je jedna priča, Rusija posve drugačija. I puno opasnija'.

Mislite li da će biti kakvih promjena u sastavu?

'U taj dio priče uopće ne želim ulaziti, stožer sigurno ima uvid u sve. Ali koga god da izbornik stavi na teren, sigurno će se svaki od njih maksimalno truditi ispuniti svoje zadatke. Svjesni su svi važnosti ove utakmice. I što im ona donosi. Majer je odigrao odlično, Pašalić također, Kramarić pogotovo. Ali tu su i Oršić, Petković, Livaja... Koji čekaju svoju priliku. I koji također jednim potezom mogu riješiti utakmicu. Posebno bih tu naglasio ove dečke koji su vezani uz Poljud, poput recimo Vlašića, koji možda nije u top-izdanju, ali koji u ovakvoj utakmici, pred svojim navijačima, može dobiti taj dodatni impuls. Žao mi je što nema Kovačića, ali odradit će dečki posao i za njega'.

Iako je pohvalio mnoge, Marić je ipak izdvojio jednog, Posebnog.

'Svaka čast svima, ali ja ipak najviše vjerujem u Luku. Njegovu ozbiljnost, mirnoću, usredotočenost. Kada ga vidim da drži konce igre u svojim rukama, tada sam uvjeren u uspjeh reprezentacije. Jer on će sve napraviti da odvede momčad do pobjede'.

Nastavio je Marić.....

'Ja sam volio takve utakmice, maksimalno važne, u koje moraš ući napaljen. Jer prošle su cijele kvalifikacije, a sada u toj zadnjoj utakmici trebaš napraviti još taj jedan korak. I sada pred punim Poljudom, protiv Rusije, koja je jaka, ali ipak nije u rangu, recimo Italije ili Nizozemske, možeš ostvariti još taj jedan veliki uspjeh'.

Odlazak na SP je nešto neponovljivo?

'Je, ja sam osjetio što to znači, ali i dosta igrača ove generacije je to osjetilo. Prema tome, siguran sam da će im i to biti dodatni motiv. Jer znaju što mogu i propustiti. I zato sam siguran da će otići u Katar. To će tamo biti spektakl, u kojem će Hrvatska braniti svjetsko srebro'.

Marić je otkrio kako bi on motivirao reprezentativce.

'Dovoljno je samo da se sjete kako im je izgledao doček nakon Rusije, kakve su im slike stizale nakon pobjeda u osmini finala, četvrtfinala, polufinala. I ne bi im puno govorio. Samo bi im prije utakmice pustio 15 minuta videa dočeka iz Zagreba', završio je Silvio Marić.

  • +9
Silvio Marić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić