GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Hoće li Njemačka igrati kao Bayern ili kao Borussija?

  • +98

SP BRAZIL-osobne karte svih sudionika

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Dennis Grombkowski

Bionic
Reading

Kad je Bayern u polufinalu Lige prvaka poražen od Reala 4:0, rasprava o utakmici proširila se i na razgovor o budućnosti njemačke reprezentacije. Bi li Löw trebao igrati kao Bayern ili možda ipak kao Borussia? Treba li se igra zasnivati na posjedu lopte ili ipak možda na pritisku i brzim tranzicijama iz obrane u napad?

Christoph Biermann

piše za magazin 11 Freunde, medijskog partnera 2014 World Cup Experts' Networka za Njemačku.

Nakon prvog susreta s Guardiolom njemački je izbornik rekao: 'Njegove ideje su odlične.' Nekoliko mjeseci kasnije je dodao: 'O određenim stvarima imamo potpuno isto mišljenje.' Među tim stvarima je i sustav 4-2-3-1 te želja za dominacijom sredinom terena, a tako igra i većina klubova Bundeslige. Löw je na tu temu nedavno rekao sljedeće: 'Ne želim jednog defanzivnog veznog, ne želim ih ni trojicu. Želim trojicu u sredini terena koji će stalno mijenjati mjesta i ulaziti u prazan prostor, tamo gdje protivnika, kad ima loptu, to najviše boli.'

No za razliku od Guardiole, Löw ipak forsira igru s čvrstim, središnjim defanzivnim veznim igračem, a to je Sami Khedira. Iako je gotovo cijelu 2014. proveo oporavljajući se od loma ligamenta, Löw ga i dalje smatra vođom momčadi. Još jedna sličnost s Guardiolinim stilom gubitak je interesa za klasičnog napadača. Na širi popis ih je uvrstio samo dvojicu – 35-godišnjeg Miroslava Klosea i Kevina Vollanda iz Hoffenheima, bez reprezentativnog iskustva. Njemačka traži strijelce u sredini terena.


U Brazil ide sedam Bayernovih igrača - Philipp Lahm, Toni Kroos, Bastian Schweinsteiger, Thomas Müller,Jérôme Boateng, Mario Götze i Manuel Neuer. Svi bi oni trebali biti u početnoj postavi te, izuzev Neuera, ne bi trebali igrati na striktno definiranoj poziciji. Njihov će stil oblikovati njemačku igru, no morat će se prilagoditi i zamislima Löwa, jer izbornik ne želi kopirati Bayern. U posljednje vrijeme naime skloniji je 'kontraškom' nogometu koji je Borussia usavršila do savršenstva, a on se svodi na prilagođavanje igre protivniku.

GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Ovaj tekst tportal vam donosi u suradnji s The Guardianom, kao dio 2014 World Cup Experts' Networka.

Njemačka