TKO ĆE MAMIĆU STATI NA KRAJ

HNS 'poduzeo sve' da se u Dinamu spriječi sukob interesa

10.02.2011 u 17:25

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni savez (HNS) oglasio se danas priopćenje kojim se očituje na jučerašnju naredbu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) da kao krovna nogometna organizacija 'poduzme sve mjere u svojoj nadležnosti kako bi se spriječio sukob interesa u NK Dinamu'

'Službeno priopćenje MZOŠ-a je uzeto u razmatranje za daljnji postupak i u ovome trenutku nije moguće dati detaljnije obrazloženje. Podsjećamo da HNS kao krovna nogometna organizacija u Hrvatskoj stalno surađuje s nadležnim ministarstvom i provodi sve svoje aktivnosti sukladno Zakonu o športu i temeljnim postulatima UEFA-e i FIFA-e, kao najviših nogometnih instanci. HNS će i dalje aktivno surađivati s ministarstvom u cilju provedbe svih zakonskih mjera i regulativa pa tako i u svezi jučerašnjeg dopisa', stoji u priopćenju HNS-a.

Mijenja se zakon o sportu?

Ako HNS i NK Dinamo ni nakon novog zahtjeva za sprječavanje sukoba interesa ne uspostave zakonito stanje, Ministarstvo će biti prisiljeno u Zakon o sportu ugraditi u represivne mjere, poručio je ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs.

Nakon sjednice vlade novinarima je kazao i da još čeka potvrdu je li sin Zdravka Mamića, Mario Mamić licencirani menadžer, ali i odmah istaknuo da HNS kao krovna nogometna organizacija treba poduzeti sve mjere u njihovoj nadležnosti kako bi se spriječio bilo kakav sukob interesa.

Međutim, pravila su jednaka za sve, kazao je Fuchs i poručio kako očekuje da se zakon primijeni jednako na sve i tako riješi i ostale sukobe interesa, dodavši da Zakon o sportu ne predviđa sankcije za slučaj Mamić i da sve ovisi o tome kako će se Savez postaviti, a premda je tako i u drugim europskim zemljama, razmišlja se o promjeni Zakona o sportu.

Podsjetimo da je jučer MZOŠ poslalo HNS naredbu u kojoj traži poduzimanje mjera za spriječavanje bilo kakvih sukoba interesa u kojoj se, između ostalog, upozorava da: 'Standardi koji postoje u razvijenom svijetu u smislu regulatornog uređenja, poglavito u sustavu športa, uvijek su usmjereni prema samouređenju, pa i u pitanju kontrole provođenja zakonitosti. Isto tako s obzirom da šport ni smije niti može trpjeti bilo kakav upliv izvršne vlasti, MZOŠ nije, prilikom izradbe Zakona o športu, a poštujući načela slobode udruživanja i odlučivanja u športskim klubovima kao udrugama, imao namjeru sankcionirati apsolutno sve slučajeve nepoštivanja zakonske norme. Stoga trenutno važeći Zakon o športu ne propisuje nikakve sankcije, pa MZOŠ niti nema pravnu utemeljenost za bilo kakvo sankcioniranje. No, to ne znači da HNS kao krovna udruga čiji je član NK Dinamo, ne bi mogao, čak bi trebao, propisati sankciju u slučaju kršenja zakonske norme'.


Slijedom navedenog, MZOŠ je još jednom naložio HNS-u i NK Dinamu da uspostave zakonito stanje, a sukladno Zakonu o športu koji definira sukob interesa.

'Ako HNS i NK Dinamo nakon opetovanog zahtjeva za sprječavanje sukoba interesa, ni ovaj put ne uspostave zakonito stanje, u sljedećim izmjenama i dopunama Zakona o športu, MZOŠ će biti primoran u tom slučaju kao i u sličnim slučajevima, ugraditi u isti represivne mjere', stojalo je u priopćenju MZOŠ koje je u srijedu dostavljeno u sjedište HNS-a u Rusanovoj 13.