NA 99. ROĐENDAN 'BILIH'

Hajdukovci se Vukasu zahvalili spomenikom

13.02.2010 u 15:57

Bionic
Reading

Spomenik legendarnom nogometašu Hajduka Bernardu Vukasu-Bajdi (1927-1983) otrkiven je u predvorju stadiona Poljud danas na 99. godišnjicu osnutka splitkog kluba

Bistu, koji je izradio akademski kipar Vojin Hraste, zajedno su otkrili Vukasov sin Zdeslav, te predsjednik Hajduka Joško Svaguša i predsjednik Inicijativnog odbora skupine Hajdukovih navijača za postavljanje ovog spomenika Vedran Bonačić.

U sklopu svečanosti otkrivanja spomenika prikazan je i petominutni film o Vukasu nastao u povodu posebnog odlikovanja FIFA-e koje mu je dodijeljeno povodom 100-godišnjice postojanaja Svjetske nogometne organizacije. Svi nazočni na svečanosti otpjevali su Hajdukovu himnu 'Bili su bili vrhovi planina, bila je boja Hajdučkoga sina'.

Vukas je bio rođeni Zagrepčanin, a u Hajduk je došao kao dvadesetogodišnjak 1947. godine, prvi je Hajdukov i hrvatski nogometaš uopće kojem je postavljen spomenik.

Aktualni Hajdukov predsjednik Svaguša je na svečanosti kojoj su nazočili brojni uglednici iz javnog i sporstkog života, naglasio kako Hajduk ovim spomenikom iskazuje trajnu zahvalnost 'za sve što je Vukas dao bijelom dresu i Hajduku'.

'Vukas je bio nenadmašan dribler, strijelac - kralj nogometa, bio je planetrana zvijezda', rekao je Svaguša dodavši kako je Vukas bio i veliki domoljub jer je 'Hrvatsku imao na srcu'.

Govoreći o Vukasovim nogometaškim i ljudskim vrijednostima, Svaguša je rekao da su protivnici igrali protiv njega opasno i nisu ga štedjeli, ali unatoč tomu Vukas nikada nije izišao s terena zbog ozljede, a nikada u karijeri nije bio niti isključen iz igre. 'Bio je uzor u svemu', kazao je.

Svaguša je podsjetio da je Vukas za Hajduk odigrao 615 utakmica i dao 300 golova. Također je podsjetio da je Vukas za reprezentaciju bivše Jugoslavije nastupao 59 puta, te s njom nastupio na dvjema Olimpijskim igrama, te osvajao srebrna odličja u Londonu 1948. i Helsinkiju 1952. godine, a nastupio je i na dva Svjetska prvenstva - u Brazilu 1950. i Švicarskoj 1954. godine. Svaguša je naglasio da je Vukas dva puta nastupao za reprezentaciju Europe, te da je u 4:1 pobjedi Europe protiv Velike Britanije 1955. godine postigao tri zgoditka i bio proglašen najboljim igračem utakmice. Vukas je 1953. godine nastupio i za reprezentaciju Svijeta na Wembleyuju protiv reprezentacije Engleske. Ta je utakmica završena rezultatom 4:4, a Vukas je bio jedan od najboljih pojedinaca.

Svaguša je također naglasio da je po izboru Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vukas proglašen najboljim hrvatskim nogometašem 20. stoljeća, a po anketi Večernjeg lista i najboljim hrvatskim sportašem prošlog stoljeća.

Izvršni dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković je na svečanosti u povodu 99. rođendana dodijelio posebnu plaketu Hajduku, a plaketu je doijelio i Vedranu Bonačiću koji se u posljednje dvije godine sa skupinom navijača angažirao na podizanju spomenika Vukasu. Brleković je zaželio Hajduku da iduće godine, kada bude slavio 100. rođendan, osvoji naslov prvaka Hrvatske.

Vedran Bonačić je kazao kako se nada da će za 100. Hajdukov rođendan Vukasova bista biti premještena na bivši Hajdukov stadion Stari Plac gdje je Vukaseva slavna generacija i igrala.

Kratko je na svečanosti govorio i Vukasov suigrač Vladimir Beara. Rekao je da je Vukas zaslužio ovaj spomenik, te da je on osobno sretan zbog toga. Bivši Hajdukov nogometaš Zlatko Papec, rođeni Zagrepčanin kao i Vukas, istaknuo je kako je 'Vukas jedinstven i neponovljiv i neka mu je vječna slava'.