MINIMALNA PREDNOST

Hajduk teškom mukom slomio Turnovo

18.07.2013 u 23:51

  • +7

Drugo pretkolo Europske lige, Hajduk - Turnovo

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Bionic
Reading

U prvoj utakmici drugog pretkola Europske lige Hajduk je na praznom Poljudu svladao Turnovo 2:1. Uzvrat je za tjedan dana u Skopju (25. srpnja)

Hajduk je svoju europsku sezonu otvorio pobjedom. Nije bilo lako, ali su 'bili' zasluženo stigli do prednosti iako su u susret ušli bez pomoći 12. igrača Torcide, pošto je zbog kazne UEFA-e dvoboj igran pred praznim tribinama.

Hajduk je sjajno otvorio utakmicu. Odmah je pritisnuo goste te u osmoj minuti stigao do pogotka. Mikanović je idealno ubacio s desne strane, a na pravom mjestu je bio Bencun koji je pomalo sretno glavom smjestio loptu iza leđa nemoćnog Demovskog.

Igor Tudor:

'Bili smo bolji protivnik i zasluženo pobijedili, a oni su ozbiljna momčad. Procjene o 4-0 ili 5-0 očito nisu bile realne. Moram igračima odati priznanje, iako to nije bila velika utakmica. Ali, prave momčadi pobjeđuju i kad ne igraju dobro.'

I nakon vodstva 'bili' su imali loptu više u nogama, ali bila je to jalova inicijativa. Gosti su se orijentirali na kontre i čekanje pogreške, a jednu takvu su dočekali u 15. minuti. Makedonci su iz brzo izvedenog slobodnog udarca izbacili iz igre kompletnu splitsku obranu, Blaževski je izašao pred Kalinića i umjesto da je pokušao zabiti, simuliranjem je želio iznuditi crveni karton izvan šesnaesterca zbog čega je požutio.

Do kraja poluvremena domaćin je nastavio stiskati inferiornije goste, prijetili su Kouassi, Caktaš i Mikanović, ali bez promjene rezultata. Tako je bilo sve do sudačke nadoknade prvog dijela kada je Hajduk doživio šok.

Nakon gostujućeg kornera lopta je u ruku pogodila nespretnog Kouassija, sudac je pokazao na bijelu točku, a precizan izvođač bio je Blaževski za 1:1.


U nastavku smo gledali sličan scenariji. Hajduk je pleo mrežu, a 'crveni' su na svojoj polovici čekali priliku da iznenade Tudorove izabranike. Dvadesetak minuta drugog poluvremena pojačavao se pritisak prema makedonskim vratima, gosti su se u pojedinim trenucima panično branili, bili opasni čak i za svoga vratara, ali tu premoć Hajduk nije znao iskoristiti.

Poslije 65. minute Turnovo je došlo do daha, Makedonci su učestalije dolazili na Hajdukovu polovicu, a pokušaji Baldovalieva i Blaževksijeg nisu izgledali nimalo bezazleno.

Ipak, Hajduk je uspio još jednom probiti čvrstog makedonskog prvoligaša. U 79. minuti na desnoj strani Mikanović je opalio volej, a lopta je završila oko peterca gdje je priseban bio Maloča za 2:1.

Nešto kasnije mogao je Hajduk i do trećeg pogotka. Kouassi je idealno poslužio Maglicu, koji je neometan sa 11 metara poslao loptu pored lijeve stative Dimovskog.

Za tjedan dana 'Majstor s mora' odlazi na uzvrat i ne treba sumnjati kako ga čeka težak posao ukoliko želi u treće pretkolo Europske lige. Ukoliko se izbori prolaz u sljedeću rundu tamo splitska momčad neće biti nositelj