devet razloga

Hajduk objasnio zašto svojim mladićima nije dopustio nastup za Hrvatsku

24.10.2017 u 17:40

Bionic
Reading

Hrvatska mlada U-15 reprezentacija igrat će kao gost na Copa Americi za svoj uzrast bez nogometaša Hajduka, a klub je ovog utorka na svojoj službenoj stranici objasnio razloge takve odluke...

Podsjetimo, Hrvatska je dobila pozivnicu da kao gost nastupi na prvenstvu Južne Amerike uzrasta do 15 godina koje će se igrati od 5. do 19. studenog, što je HNS i prihvatio.

Svoje mlade nogometaše većina je hrvatskih klubova pustila igrati ovaj turnir, ali igrači Hajduka Vukman, Ćubelić, Čović, Petrović i Pelivan nisu dobili dopuštenje, a isti potez povukli su Bayern i Augsburg pa su Vidović, Marušić i Ivanović također ostali bez nastupa na maloljetnoj Copi.

Splitski klub na svojoj službenoj stranici pod devet točaka objasnio je razloge takve odluke koje ovdje prenosimo:

  • Osnovni razlog ovakvog stava je činjenica da se navedeni turnir ne nalazi u službenom kalendaru natjecanja, sam poziv je od strane HNS prihvaćen prije mjesec dana, a istovremeno ga je odbio španjolski nogometni savez. 
  • Trenutno šest igrača Hajduka participira u reprezentaciji U-17 na kvalifikacijskom turniru za EP, pa su stoga pioniri i kadeti Hajduka već mjesec dana bez natjecanja. S odlaskom mladih hajdukovaca u Argentinu imali bi pauzu od gotovo dva mjeseca bez natjecanja u Prvoj HNL za pionire i kadete.
  • Odlaskom na ovaj turnir morale bi se odgađati brojne utakmice pionira, koje bi se potom morale nadoknaditi u kratkom periodu. Treba uzeti u obzir kako Hajduk za razliku od većine drugih klubova na većinu gostovanja troši dva dana.
  • Ovakav ritam utakmica pogotovo u periodu kada su tereni raskvašeni i blatnjavi nikako nije dobar za zdravlje mladih igrača.
  • Odlazak u Argentinu za igrače bi značio dodatne izostanke iz škole. 
  • Polusezona bi za pionire i kadete Hajduka prema kalendaru natjecanja trebala biti završena 3. prosinca uz odigrana dva prekoredna kola kako bi se reprezentaciji U-17 ostavili slobodni termini pred elitno kolo (2. krug) kvalifikacija za EP. Već sada znamo da će se igrati do 17. prosinca bez ijednog odigranog kola unaprijed. 
  • U slučaju da igrači Hajduka sudjeluju na turniru u Argentini, po povratku bi od 26. studenoga do 17. prosinca trebali odigrati 10 utakmica (8 prvenstvenih i 2 kup) u 22 dana uključujući i gostovanja što je praktički nemoguće.
  • U slučaju odlaska u Argentinu Hajduk bi  u 1. HNL pionira morao igrati s mlađim igračima (koji također imaju svoja natjecanja), čime bi bila narušena regularnost natjecanja.
  • O svom stavu HNK Hajduk je izvijestio glavnog instruktora HNS Ivana Bedija i izbornika Mladena Ivančića.

Tako će reprezentaciju činiti većinom igrači Dinama, njih čak 13, uz još pokojeg iz Lokomotive, Zagreba, Istre, Osijeka, Šibenika...