SLUČAJ NK VARAŽDIN

Grad želi potraživanja države u dionice: Možemo izgubiti stadion!

03.12.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Nakon što su varaždinski nogometni klubovi otišli u stečaj ili su korak do stečaja, Grad Varaždin odlučio se s gotovo deset milijuna kuna opet uključiti u spašavanje NK Varaždin, pravnog slijednika NK Varteksa

Na varaždinskom Trgovačkom sudu ovih je dana otvoren i zaključen stečajni postupak nad NK Slobodom, kao i Školom nogometa Varaždin. Zbog nagomilanih dugovanja iz prvoligaških vremena stečaj zacijelo ne bi više dugo mogao odlagati ni NK Varaždin, slijednik NK Varteksa, da se varaždinsko gradsko čelništvo odlučilo uključiti u preoblikovanje kluba u sportsko dioničko društvo sukladno uputi revizora.

'Posljedica neprovođenja obveznog preoblikovanja je pokretanje stečajnog postupka, što bi imalo velike posljedice za sportski život Varaždina. Stoga ćemo podnijeti zahtjev Ministarstvu financija za preuzimanje 8,5 milijuna kuna potraživanja od nogometnog kluba i njegovo pretvaranje u ulog Grada Varaždina u temeljni kapital sportskog dioničkog društva', najavio je varaždinski dogradonačelnik Vjerna Radelić

Stečaj pa preoblikovanje

Zbog nagomilanih dugovanja iz prvoligaških vremena stečaj zacijelo ne bi više dugo mogao odlagati ni NK Varaždin, slijednik NK Varteksa, da se varaždinsko gradsko čelništvo odlučilo uključiti u preoblikovanje kluba u sportsko dioničko društvo sukladno uputi revizora.

Grad Varaždin će NK Varaždinu također dati na korištenje nogometni stadion Varteksa, a prilikom upisa dionica uplatit će milijun kuna u gotovini. Iako su zbog toga negodovali pojedini gradski vijećnici naglašavajući da 'sportski klub ne vrijedi ništa', većina je ipak podržala uključivanje Grada Varaždina u obvezno preoblikovanje sukladno Zakonu o sportu.

'Već smo uložili osam i pol milijuna kuna u klub, a ako se otvori stečaj, nećemo moći ništa naplatiti. Preoblikovanje je jedina opcija da ih naplatimo i zato treba preuzeti dug klub od porezne kako bi mogli prodati dionice', upozorio je na Gradskom vijeću vijećnik Enriko Parlaj (HNS), podsjetivši da je Grad Varaždin već jamac bivšem varaždinskom prvoligašu za kredit od desetak milijuna kuna koji će se otplaćivati sredstvima iz gradskog proračuna do 2020. godine.

Upravo zbog mogućnosti gubitka stadiona koji je dat kao zalog za kredit vijećnik Robert Podolnjak ustvrdio je da je milijun kuna u odnosu na to mali ulog.

'Ne preuzmemo li potraživanje od države i ne uključimo se u preoblikovanje, možemo izgubiti stadion. No, oni koji razmišljaju o prvoligaškom klubu moraju biti svjesni da to košta barem dva do tri milijun eura godišnje Stoga Grad Varaždin ne može dugoročno biti u klubu. Ovo je samo premosnica da stadion ne zaraste i tamo se ne stvori korov', ustvrdio je Podolnjak dodavši da se protivi zamislima o prenamjeni stadiona.