DOK IGRA REPREZENTACIJA

Gay udruge: Neka 'kockasti' razviju zastavu duginih boja

10.11.2010 u 15:37

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković podigao je dosta prašine proteklih dana nakon što je uvrijedio, a onda se i ispričao gay populaciji. No gay udrugama njegova isprika nije dovoljna već žele da se HNS i reprezentacija aktivno uključe u borbiu protiv homofobije

Vlatko Marković nedavno je u jednom intervjuu kazao kako u svojoj karijeri nije upoznao gay nogometaša, jer – nogomet igraju zdravi ljudi. Poslije se prvi čovjek HNS-a ispričao, no gay udruge traže da se Savez i reprezentacija na utakmicama razviju zastavu duginih boja i tako pokažu da misle ozbiljno.

'Isprika predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića za nedavni homofobni i diskriminatorni ispad protiv 'gej osoba' je dobrodošla. Nadamo se da nije uslijedila tek nakon žestokih pritisaka iz europskih nogometnih krugova, već da se radi o iskrenom činu kajanja kojim Marković započinje korigirati svoje stavove.

Njegova izjava kojom tvrdi da su lezbijke, gejeve, biseksualne i transrodne osobe 'bolesne' došla je u najgorem mogućem trenutku drastičnog porasta homofobnog nasilja na ulicama Zagreba i u Hrvatskoj općenito. Takve izjave od strane moćnih i utjecajnih pojedinaca ne samo da daju pokriće nasilju i homofobiji, već ga i izravno potiču.

Današnja isprika ipak nije dovoljna. Udruge Zagreb Pride, Queer Zagreb i Lezbijska organizacija Rijeka (LORI) pozivaju Vlatka Markovića i HNS u cjelini da s riječi prijeđu na djela i da se aktivno uključe u borbu protiv svih oblika diskriminacije i homofobije.

Očekujemo da na prvoj idućoj utakmici hrvatske nogometne reprezentacije pod pokroviteljstvom HNS-a bude na stadionu razvijena velika zastava duginih boja, simbol borbe protiv homofobije, uz poruku 'Stop homofobiji u nogometu'. Inače će se dokazati da isprika nije bila iskrena.

To bi bilo u skladu s dobrom praksom europskih nogometnih saveza i njihovih napora da nogomet učine društveno odgovornim, posebice u borbi protiv rasizma i svih drugih oblika diskriminacije.

To bi bila i važna poruka gej navijačima i lezbijkama navijačicama hrvatskih 'kockastih' i nogometnih klubova', stoji u priopćenju koje su potpisali udruge Zagreb Pride, Queer Zagreb i Lori.