BORBA DOBRA I ZLA

Gatlin istrčao najbržu utrku godine, a javnost ga ne želi u Riju

05.07.2016 u 10:50

Bionic
Reading

Američki sprinter Justin Gatlin na američkim olimpijskim kvalifikacijama izborio je nastup na Igrama u Riju pobjedom i najbržim vremenom sezone na 100 m - 9,8 sekundi

Gatlin je u Eugeneu bio ludo brz. Prvo je u polufinalu istrčao 9,83, a u finalnoj utrci 9,80. Oba vremena su najbolja u svijetu ove sezone i jasno je kako će američki atletičar biti najveći izazov Usainu Boltu koji će loviti treće uzastopno zlato na Olimpijskim igrama na 100 metara.

Uz to je Jamajčanin ozlijeđen i ako se ne oporavi i kvalificira za Brazil, Gatlin će postati favorit za najsjajnije odličje koje je osvojio na istoj dionici prije 12 godina na Igrama u Ateni.

Poznato je kako Amerikanac nije omiljen. Dva puta je tijekom karijere uhvaćen pod dopingom i svaki puta se izvukao s blažim kaznama, inače danas ne bi bio više u atletici. Mnogi se i protive njegovu nastupu u Riju, jer smatraju da čovjek takve prošlosti nema što tražiti na najvećem sportskom događaju.

Tako je Gatlinova sunarodnjakinja i trkačica na 800 metara Alysia Montano javno rekla ono što većina misli, da Gatlin treba biti isključen iz Rija, a prošli mjesec se i predsjednik Ruskog olimpijskog odbora Aleksander Žukov žalio na Gatlinov nastup u Riju dok je ruskim sportašima sudjelovanje zabranjeno (zbog doping afere).

Isto tako prošle godine je dvoboj između Bolta i Gatlina na Svjetskom prvenstvu u Pekingu na 100 m i 200 m u medijima opisivan kao borba dobra i zla i oba puta je na radost sportske javnosti slavio Jamajčanin.

'Moraš biti dosljedan i vjerovati u sebe. Ja volim sebe i vjerujem u sebe', rekao je Gatlin koji je kratko opisao koliko mu znači odlazak u Rio.

'Kada sam prošao ciljnu ravninu i spustio se na koljeno, bilo je to olakšanje. Plakao sam u sebi.'