JOŠ SOLI NA RANU

Francuzi postali prvaci 1998. igrajući dopingirani?

25.08.2010 u 21:26

Bionic
Reading

Francuski su nogometaši 1998. godine na svom terenu stigli do prvog i jedinog naslova svjetskih prvaka. Prije pobjede u finalu nad Brazilom, prošli su i Hrvatsku, ali sada, 12 godina kasnije na vidjelo izlaze sumnjivi detalji

Naime, dr. Jean-Pierre Paclet je reklamirajući svoju knjigu 'Implozija' izrazio sumnju da su krvni uzorci dijela francuskih reprezentativaca uoči starta SP-a 1998. godine pokazali određene anomalije, ali da su zataškani radi općeg dobra. Nije imenovao igrače, ali se sumnja na one iz Serie A. Među njima je i dvostruki strijelac protiv Hrvatske u polufinalu Lilian Thuram. Ostali francuski 'Talijani' bili su Zidane, Djorkaeff, Deschamps, Desailly, Candela i Boghossian.

'Imate pravo sumnjati ako znate na koji način su određeni klubovi u to doba tretirali igrače, posebno u talijanskoj ligi. Zna se da su određeni postupci Juventusa, u najmanju ruku, bili na granici dopuštenoga. Ništa nisam izmislio, o tome se već pričalo. Visoka razina hematokrita ne znači da su uzimali EPO, ali kako nije bilo dokaza, time se nismo više bavili', izjavio je Paclet za Le Parisien, a prenosi Jutarnji list.

EPO ili krvni doping najviše se koristi u sportovima u kojima se traži iznimna izdržljivost, poput biciklizma. U nogometu bi mogao pomoći igračima da lakše prežive naporni ritam utakmica, ali i ubrzati oporavak od ozljeda. Do fizičkog dokaza je nemoguće doći jer u ono doba nisu postojali testovi kojim bi se moglo razlikovati prirodni hemoglobin od umjetno stvorenoga. Niti su se, kao danas, zamrzavali uzorci kako bi se testirali i do dvanaest godina kasnije, nakon što antidopinška policija nadoknadi uobičajenih nekoliko godina kaskanja za sportskim prevarantima.

'Ne mogu tvrditi da bismo pronašli dokaze o dopingiranju da smo nastavili istragu, ali nismo se time bavili. Prevagnuo je javni interes. Tih mjeseci bio je jači od svega', naveo je još Paclet, dodavši da je tadašnjeg liječnika Jeana Marcela Ferreta grizla savjest. No, Ferret je brzo odgovorio.

'To je laž. Bilo su samo dvije anomalije, a one su bile posljedica umora od klupske sezone. Moja savjest je čista', prenosi Jutarnji list.