ZAVRŠNICA NAJBOLJIH

[FOTO] Španjolska je dala puno slavnih tenisačica, ali niti jednoj nije uspjelo ono što je napravila ova djevojka

Bionic
Reading

Garbine Muguruza postala je prva španjolska tenisačica koja se okitila naslovom pobjednice WTA Finala, završnog turnira osam najboljih svjetskih igračica, pobijedivši u dvoboju za naslov odigranom u meksičkoj Guadalajari Estonku Anett Kontaveit sa 6-3, 7-5

Dvostruka osvajačica Grand Slam naslova (Roland Garros 2016., Wimbledon 2017.) u svom je četvrtom nastupu na WTA Finalu po prvi put uspjela izboriti plasman u polufinale u kojem je svladala sunarodnjakinju Paulu Badosu Gibert.

U finalu je po drugi put u Guadalajari svladala 25-godišnju Estonku, koju je pobijedila i u posljednjem dvoboju u skupini (6-4, 6-4), što joj je i donijelo plasman u polufinale. Poraz u tom meču za Kontaveit nije bio posebno značajan, jer je već u prva dva meča osigurala plasman u polufinale, ali ovaj drugi joj je odnio mogućnost da postane prva estonska tenisačica koja je osvojila trofej Billie Jean King.

Kontaveit je u finale stigla kao igračica s najviše pobjeda na tvrdoj podlozi u sezoni i imala status blage favortkinje, ali je u prvom setu čak triput izgubila servis.

Estonka je bolje zaigrala u drugom setu i bila na korak do trećeg seta kad je povela sa 5-3. No, tada je ponovno počela previše griješiti i dopustila je Muguruzi da nizom od četiri osvojena gema dođe do velikog trijumfa.

Kontaveit je napravila 39 neforsiranih pogrešaka, a Muguruza 25, što je u konačnici napravilo razliku između pobjednice i poražene.

Zahvaljujući trijumfu u Guadalajari i osvojenom desetom naslovu u karijeri, Garbine Muguruza će 2021. završiti kao treća tenisačica svijeta. Ispred nje su ostale samo Australka Ashleigh Barty i Bjeloruskinja Arina Sabalenka.

Anett Kontaveit je unatoč finalnom porazu došla do najboljeg renkinga u karijeri i sezonu će završiti kao sedam tenisačica svijeta.

  • +6
WTA Finals 2021., Garbine Muguruza i Anett Kontaveit Izvor: EPA / Autor: Francisco Guasco

Dodajmo kako su češke tenisačice Barbora Krejčikova i Katerina Siniakova nove pobjednice WTA Finala, završnog turnira na kojem je sudjelovalo osam najboljih ženskih parova iz ove sezone, a uz osvojen trofej Siniakova je dobila još jednu nagradu, jer će godinu završiti kao najbolja igračica svijeta u parovima.

Krejčikova i Siniakova su u meču za naslov svladale Tajvanku Su-Wei Hsieh i Belgijku Elise Mertens sa 6-3, 6-4, postavši tako prvi češki par koji je osvojio ovaj vrijedan trofej, što su ostvarile na vrlo uvjerljiv način, bez ijednog poraza. Čehinje su istu kombinaciju već pobijedile i u grupnoj fazi natjecanja, kad su izgubile svega četiri gema.

Za Krejčikovu i Siniakovu je ovo bilo drugo finale na završnom turniru, a u prvom su 2018. poražene od Timee Babos i Kristine Mladenović koje nisu branile dvostruki naslov na posljednja dva izdanja (2018. i 2019.).

Za 35-godišnju Su-Wei Hsieh četvrti nastup u finalu s trećom različitom partnericom završio je trećim porazom. Hsieh je 2013. osvojila naslov s Kineskinjom Peng Shuai, s kojom je godinu poslije poražena u finalu, dok je 2019. zaustavljena korak do naslova u kombinaciji s Čehinjom Barborom Strycovom.