liga nacija

[FOTO] Španjolci u samoj završnici utakmice šokirali Portugalce i plasirali se na završni turnir; Srbi preko Norvežana do Elitne skupine

27.09.2022 u 23:18

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija Španjolske posljednji je sudionik završnog turnira Lige nacija koji će se održati od 14. do 18. lipnja iduće godine. 'Furija' se tako pridružila Hrvatskoj, Italiji i Nizozemskoj...

U ključnom susretu skupine 2 za plasman na završni turnir Španjolska je u Bragi pobijedila Portugal 1:0, a gol odluke zabio je Alvaro Morata u 88. minuti.

Portugal je uoči zadnjeg kola imao dva boda više i igrao mu je i remi, dok je Španjolcima samo pobjeda donosila prvo mjesto.

Prvu pravu opasnost pred nekim golom vidjeli smo u 33. minuti, Diogo Jota je pucao, ali je španjolski golman Unai Simon bio spreman. Pet minuta kasnije zaprijetio je Bruno Fernandes, ali je pucao pored gola.

Najbolju priliku u prvom dijelu Španjolska je imala u 42. minuti, no udarac Ferrana Torresa je završio u okviru gola.

Na otvaranju drugog dijela Simon je obranio i udarac Cristiana Ronalda, a u 70. minuti veliku priliku je zapucao i Ruben Dias. Španjolska je blizu vodstva bila u 77. minuti, međutim Diogo Costa je zaustavio udarac Alvara Morate.

  • +16
Portugal - Španjolska, Liga nacija, 27.9.2022. Izvor: EPA / Autor: JOSE COELHO

Kada se već činilo kako će susret završiti bez golova, Morata je šokirao domaće navijače gurnuvši 'furiju' na vrh skupine.

Zanimljivo je bilo i u St. Gallenu gdje je Švicarska branila dva boda viška od Češke u borbi za ostanak. I na koncu pobjedom 2:1 obranila treću poziciju. Domaćin je poveo 2:0 golovima Rema Freulera (29) i Breela Embola (30), no Česi su u završnici poluvremena smanjili i tako produžili nadu. Gol je zabio Patrik Schick (45).

Česi su u 61. minuti imali jedanaesterac za izjednačenje, no Tomas Soucek je loše pucao, pa je Yann Sommer uspio obraniti njegov udarac. Korak do gola gosti su bili i u 88. minuti, no Jan Kuchta je pogodio stativu.

Zadnje kolo je odlučivalo i o pobjedniku skupine 4 Lige B, a za prvo mjesto u Oslu su se borili Norveška i Srbija.

Obje su ekipe utakmicu dočekale s po 10 bodova, međutim zbog boljeg međusobnog susreta i trijumfa u Beogradu (1:0), Norvežanima je bio dovoljan i remi, dok je gostima igrala samo pobjeda. I uspjeli su, pobjedom 2:0 Srbija je izborila plasman u viši rang natjecanja.

Domaćin je bolje otvorio utakmicu, Erling Haaland je već u prvoj minuti imao sjajnu priliku, no Vanja Milinković-Savić je obranio njegov pokušaj. Srbija je povela u 42. minuti golom Dušana Vlahovića na asistenciju Filipa Kostića. Konačnih 2:0 postavio je Aleksandar Mitrović u 54. minuti.

  • +4
Norveška - Srbija, Liga nacija, 27.9.2022. Izvor: EPA / Autor: Fredrik Varfjell

U drugom susretu iz ove skupine odlučivalo se o putniku u niži rang natjecanja. Švedska je na domaćem terenu lovila pobjedu protiv Slovenije za ostanak. Na koncu je završilo 1:1, pa Šveđani sele u Ligu C, a Slovenija ostaje u drugom jakosnom razredu.

Domaćin je mogao do prednosti već u drugoj minuti, no Viktor Claesson je pucao pokraj lijeve stative. Slovenija je povela u 28. minuti golom Benjamina Šeška, a tri minute kasnije Jan Mlakar je imao sjajnu priliku, no Robin Olsen je obranio njegov udarac. Izjednačio je u 42. minuti Emil Forsberg

U drugom poluvremenu Šveđani su jurili po drugi gol, no Jan Oblak se istaknuo s nekoliko odličnih obrana.

Neizvjesno je bilo i u skupini 1 gdje su Ukrajina i Škotska u Krakovu odlučivale o prvom mjestu. Ukrajincima je igrala samo pobjeda, a završilo je 0:0 pa Škoti sele u Ligu A.