novi predsjednik na potezu

[FOTO] S Messijem i Iniestom pisao je povijest Barcelone, a sada je osvojio prvi naslov kao trener; je li to dovoljno da ga Laporta postavi na klupu katalonskog ponosa?

08.03.2021 u 17:07

Bionic
Reading

Katalonski ponos, sportsko društvo Barcelona, od nedjelje ima novog - starog predsjednika. Članovi kluba svojim su glasovima petogodišnji mandat dodijelili Joanu Laporti (58), koji je već obnašao tu dužnost od 2003. do 2010. godine.

Na nedjeljnim izborima Laporta je osvojio 54.28 posto glasova, njegov najbliži konkurent Victor Font je dobio 29.99 posto, dok je trećeplasirani Toni Freixa osvojio 8.58 posto glasova.

Iz Barcelone su objavili kako je glasovanju pristupilo 51,765 osoba od 109,531 s pravom glasa, a među njima je bio i kapetan nogometne momčadi Lionel Messi uz još nekoliko suigrača. Laporta je tako osvojio 30,184 glasova.

'Prije 20 godina mali dječak imena Leo Messi debitirao je za mladu momčad Barce. Kada vidimo da najbolji igrač na svijetu danas glasa, to je jasan znak onoga što oduvijek govorimo: Leo voli Barcu. Nadam se kako je to znak da će ostati u klubu, a to je želja svih nas', rekao je Laporta u pobjedničkom govoru.

No, tijekom kampanje, često se puta moglo čuti kako će novi predsjednik, tko god da dođe, za sobom povući i novog trenera. A onaj čije se ima najviše puta spomenulo bio je Xavi Hernandez, bivši legendarni igrač Barcelone, koji je s Iniestom kreirao igru u vrijeme apsolutne Barcine dominacije.

Xavi je trenutno trener katarskog kluba Al Sadd, s kojim je baš u nedjelju kao gost svladao Umm Salal 3.0 te stekao 13 bodova prednosti pred drugoplasiranim Al Duhailom. Kako je do kraja prvenstva preostalo još samo četiri kola, odnosno u igri je mogućih 12 bodova, jasno je da je Al Saddova prednost nedostižna i da se Xavi može pohvaliti i prvim trenerskim naslovom.

Hoće li to biti dovoljno Laporti da ga vrati u klub, vidjet ćemo. Jer za razliku od ostalih predsjedničkih kandidata, on je kao svog favorita isticao Mikela Artetu.

Međutim, sada se okolnosti mijenjaju, Laporta će vjerojatno htjeti još više pridobiti članove, pa nije nemoguće da ih i posluša. Naravno, ako uopće odluče mijenjati Ronalda Koemana, koji je u pozitivnoj seriji, sa 16 uzastopnih prvenstvenih pobjeda, čime se vratio i u utrku za španjolski naslov.

Ono što je ovdje jednako važno naglasiti, jest da je Xavi Barcelonino dijete, te da bi s obzirom na tešku financijsku situaciju u klubu, njegova potraživanja bila puno racionalnija nego nekoga tko s klubom nije toliko vezan.