baby nadal

[FOTO] Osamnaestogodišnji Španjolac osvojio je ATP Umag i ispisao povijest svjetskog tenisa; svi tvrde da je baš on nasljednik Rafe Nadala

26.07.2021 u 08:55

Bionic
Reading

Stvarno sam sretan zbog ove pobjede i prvog naslova u karijeri, kazao je mladi španjolski tenisač Carlos Alcaraz (18) nakon što je u finalu ATP turnira u Umagu pobijedio Francuza Richarda Gasqueta 6-2, 6-2 i tako osvojio prvi turnir u karijeri...

Carlosu Alcarazu (18) je ovo bio prvi ATP finale čime je postao najmlađi pobjednik na ATP Touru nakon Japanca Keija Nishikorija, koji je također imao 18 godina kada je 2008. godine pobijedio u Delray Beachu.

Ujedno je Alcaraz postao i najmlađi Španjolac koji je slavio na Touru nakon Rafaela Nadala koji je također kao osamnaestogodišnjak slavio u Sopotu 2004. godine. No, od Alcaraza se to nekako i očekivalo jer ga u Španjolskoj već neko vrijeme vide kao legitimnog nasljednika Rafe Nadala. Čak je dobio i nadimak - Baby Nadal!

'Prepun sam emocija, zaista sam sretan zbog ove pobjede i mog prvog ATP-a naslova', kazao je Španjolac i dodao:

'Puno ću uživati ​​u ovom trenutku...'

Na putu do naslova 18-godišnji Španjolac je pobijedio Francuza Lucasa Pouillea, Slovaka Andreja Martina, Srbina Filipa Krajinovića, sunarodnjaka Alberta Ramosa-Vinolasa, te na kraju legendu francuskog tenisa Richarda Gasqueta (35).

'Imao sam puno lijepih trenutaka na ovom turniru. Pobijedio sam pet sjajnih tenisača. Mislim da sam puno odrastao na ovom turniru i sakupio mnogo iskustva. Bit će mi to korisno za budućnost', rekao je nakon pobjede u finalu još pomalo zbunjeni Baby Nadal, odnosno Carlos Alcaraz.

A bio je to jednosmjerni finale u kojem 35-godišnji Gasquet nije uspio pratiti ritam čak 17 godina mlađeg Španjolca.

Iako mu je to bilo prvo finale u karijeri, Alcaraz se nije dao impresionirati. Odigrao je mirno i koncentrirano te nakon samo 80 minuta meča ostvario pobjedu i potvrdio osvajanje svog prvog ATP Turnira.

  • +12
Carlos Alcaraz pobjednik ATP Umag Izvor: Cropix / Autor: Milivoj Mijosek / CROPIX

Prvi break mladi Španjolac je načinio pri rezultatu 1-1, a potom je oduzeo servis suparniku i kod 4-2, te mirno odservirao za 6-2 nakon 37 minuta igre. U drugom setu gledali smo gotovo identičnu sliku. Alcaraz je vrlo brzo poveo 4-1 uz dva oduzeta servisa, te na koncu 6-2 dobio i drugi set.

Gasquetu je to bilo 32. finale u karijeri, a ostao je na 15 naslova. Zanimljivo, Gasquet je drugi najstariji finalist u Umagu nakon Paola Lorenzija koji je 2017. godine došao do finala s 35 godina.

'Bilo mi je teško igrati punim intenzitetom. Jučer sam imao težak meč. Bilo je teško, a posebno sa suparnikom poput Carlosa, koji igra jako brzo s puno energije', kazao je francuski tenisač i dodao:

'Alcaraz igra nevjerojatno. Ima samo 18 godina i naravno da ima sjajnu budućnost. Ja jednostavno nisam mogao igrati na njegovoj razini i njegovom intenzitetu. To je bio ključ meča', zaključio je Richard Gasquet.