DRUGA UTAKMICA

[FOTO] Hrvatska upisala prvu pobjedu na SP-u; bilo je to mučenje protiv 'strašne' Angole koju su naši rukometaši slomili tek u nastavku utakmice

Bionic
Reading

U drugom kolu SP-a u Egiptu, skupine C, hrvatski rukometaši upisali su prvu pobjedu na natjecanju nakon što su svladali Angolu 28:20 (12:11) te su ujedno osigurali prolazak u drugi krug

Aktualni europski doprvaci turnir su počeli razočaravajućim remijem protiv Japana pa je bilo jasno da novi kiks nije dozvoljen zbog prijenosa bodova u drugi krug. S druge strane stajao je još jedan autsajder, na papiru najslabiji protivnik u skupini - Angola, a kao i prije dva dana hrvatski reprezentativci ušli su loše u utakmicu.

Samo mali alibi im može biti što su uoči utakmice ostali bez jednog od ključnih igrača Luke Cindrića za kojeg je natjecanje završilo, a da nije pravo ni počelo.

No okrenimo se dvoboju s afričkim predstavnikom, Hrvatska je stigla do prve pobjede, važnih bodova i to je jedino vrijedno spomena, sve ono što se događalo na terenu navijači u Hrvatskoj trebaju što prije zaboraviti, a stručni stožer pozorno analizirati, jer to izgleda - nikako.

Toliko brzopletosti, nepotrebnih pogrešaka, čudnih Červarovih taktičkih rješenja, isforsiranih šuteva... pa su i rukometni 'liliputanci' u prvom dijelu zasluženo držali korak s našima.

U osmoj minuti stigli smo do prvog vodstva (3:2) golom Brozovića i pomislili smo da je sad to - to, da će krenuti hrvatski stroj, ali... Samo deset minuta kasnije na semaforu je bilo 4:6 za Angolu. Nevjerojatno!

Zahvaljujući ponajviše gluspostima suparnika napravili smo seriju 4-0, preokrenuli na 8:6 i opet se ponadali da kreće prava Hrvatska no dogodilo se suprotno. Angola je uzvratila serijom 3-0 za njihovih 9:8 u 28. minuti. Lovili smo taj minimalni zaostatak da bi ga u završnici i prestigli pogotkom Ćupića za vodstvo na odmoru 12:11. Barem nešto pozitivno.

  • +10
Hrvatska - Angola, rukomet, SP u rukometu, 17.1.2021. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jozo Cabraja / kolektiff

Ni u uvodnim minutama nastavaka nije se vidio pomak (13:13 u 34.), a u 38. minuti suparnički važni igrač Chicola je imao priliku iz sedmerca smanjiti na 14:15. No pogodio je vratara Pešića u glavu, zaradio zbog toga crveni karton, a Hrvatska je 'poklon' iskoristila i po prvi puta povela tri razlike (16:13).

Uskoro su Červarovi izabranici pobjegli na 18:13, a serija hrvatskih golova (pet) prekinuta je u 42. minuti kada je Angola iz sedmerca pogodila za 18:14, a nešto kasnije i za 18:15. Ipak, sada hrvatski igrači nisu napravili novi korak unatrag i održavali su solidnu prednost.

Razbranio se Pešić pa je Hrvatska lako preživljela razdoblje s dva igrača manje na terenu. U 49. minuti po prvi puta je bilo +6 (22:16), zatim i 23:16, a Jaganjac, koji je u sastav ušao za ovu utakmicu, poslao je 'bombu' u mrežu u 56. minuti za dotad najvećih 25:17. S osam razlike je i završilo (28:20).

Najefikasniji u reprezentaciji Hrvatske bio je Ivan Čupić sa šest golova, pet je dodao Ivan Martinović s pet, dok je Ferreira postigao četiri gola za Angolu.

Dodajmo i jedan statistički podatak, ovo je bila 13. utakmica Hrvatske na svjetskim prvenstvima protiv reprezentacija iz Afrike i 13. pobjeda.

U drugom susretu 2. kola Katar je svladao Japan sa 31:29, pa nakon dva kola Katar vodi na ljestvici s četiri boda, Hrvatska je druga s tri, Japan treći s jednim, a Angola posljednja bez bodova.

Za dva dana Hrvatska će u 3. kolu igrati protiv Katara od 18 sati susret za prvo mjesto u skupini.

HRVATSKA - ANGOLA 28:20 (12:11)

HRVATSKA: Pešić 7 obrana, Šunjić; Marić 4, Duvnjak, Horvat 1 (1), Kević 1, Šarac, Štrlek 2, Čupić 6 (2), Musa, Mamić 4, Šebetić 1, Brozović 2, Mandić 1, Jaganjac 1, Martinović 5 (1)

ANGOLA: Muachissengue 6 obrana, Gouveia 2 obrane; Quitongo, Aguiar, Teca 3, Hebo 1, Lopes, Pascoal 1 (1), Maneco 2, Nascimento 3, Tati 2, Chicola 1, Panzo, Pestana 2, Antonio 1, Ferreira 4

ISKLJUČENJA: Hrvatska 12 minuta, Angola 12 minuta

CRVENI KARTON: Chicola (39), Ferreira (50)

SEDMERCI: Hrvatska 5/7, Angola 1/4