ARGENTINA U FINALU

[FOTO] Hrvatska nije uspjela jer protiv sebe je imala Messija i suca Orsata, ali utješit će nas i svjetska bronca

  • S.Š.
  • Zadnja izmjena 14.12.2022 09:34
  • Objavljeno 13.12.2022 u 21:55
Bionic
Reading

Hrvatska ipak nije uspjela i na drugom uzastopnom Svjetskom prvenstvu izboriti nastup u finalu. Scalonijeva je momčad upisala pobjedu 3:0, ali moramo reći da je kod prvog gola veliku ulogu odigrao i sudac Orsato, dosudivši penal koji to nije bio. No, i prije i nakon tog gola, Argentina je bila konkretnija, ali pitanje je kako bi se utakmica rasplela da nije povela iz poklonjenog jedanaesterca

Maštali smo o još jednom finalu Svjetskog prvenstva. No maštala je i Argentina te je željela i osvetu za poraz iz 2018. godine. I ta je želja nekako bila vidljivija kod Gaučosa. Djelovali su rastrčanije, borbenije... a nosilo ih je i 30-ak tisuća navijača. Kao rezultat toga stigla je i pobjeda Argentine 3:0.

Iako je Hrvatska posljednje dvije utakmice odradila u 120 minuta, kada je u pitanju ovakav okršaj, vrijedan finala svjetskog prvaka – umor ne postoji. Uz to, sastav koji je krenuo protiv Brazila pokazao se učinkovitim te je izbornik Dalić i protiv Argentine poslao istih 11 na teren, odnosno momčad s Pašalićem na desnom krilu, a Kramarićem kao 'špicom'.

Naravno, s obzirom na važnost dvoboja, početak je bio dosta oprezan. Argentinci su pritiskali visoko dok su naši mudro čekali grešku suparnika, ali i period kada će sakriti loptu. I tek nakon desetak minuta vidjeli smo dužu akciju Hrvatske. Što je bilo najvažnije, Messi u tih prvih 15-ak minuta nije bio primjetljiv. Osim kada je pokušao iznuditi prekršaj.

Hrvatska je djelovala sve bolje i bolje, Juranović je odradio nekoliko sprintova po desnoj strani, kao da mu je trebalo neko vrijeme da se zagrije. Ali zagrijao se i Messi, pa je Argentina polako preuzimala kontrolu igre u svoje ruke.

U 25. minuti bilježimo prvu opasnost po Livakovića, ali Fernandezov udarac ipak nije bio pretežak za hrvatskog golmana.

Nažalost, sve dobro što je Hrvatska tada dobro radila palo je u vodu u 34. minuti. Jedna izgubljena lopta na sredini terena bila je prilika da se dugom loptom pronađe Alvareza. Argentinski napadač se sjurio i prebacio Livakovića. No u tom je kontaktu Argentinac pao, a sudac Orsato pokazao je na bijelu točku. Iako je dojam da prekršaja nije bilo. Loptu na 11 metara postavio je Messi i poentirao za argentinsko slavlje 1:0.

Sve to unijelo je dosta nervoze pa je s klupe udaljen Mario Mandžukić, a sa žutim su kartonima kažnjeni Livaković, Kovačić i Dalić.

Niti pet minuta od prvog Argentina je povećala vodstvo. Izgubili su naši loptu nakon kornera i sijevnula je kontra koju je pokrenuo Messi. Alvarez se uspio probiti i pokraj Livakovića, uz malo sreće, poentirao za 2:0 Argentine.

Nakon tog kornera Mac Allister skoro je zabio i treći, ali Livaković je uspio odbiti loptu i spriječiti novo veselje Gaučosa.

Nije se Hrvatska predala. U samoj završnici prvog dijela bilo je 'gusto' i pred Martinezom. Ali prvo je Modrićev udarac završio u bloku, a u nastavku akcije Juranović je bio malo prebrz i ušao je u zaleđe.

  • +87
Argentina - Hrvatska; SP u nogometu Katar 2022., 13.12.2022. Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

Ovog puta Dalić je reagirao već na poluvremenu. Oršić i Vlašić su ušli, a izašli su Sosa i Pašalić.

Niti pet minuta nastavka, Dalić je napravio i treću promjenu. Umjesto Brozovića ušao je Petković. Značilo je to i promjenu pozicija pojedinih igrača. Petkovićevim ulaskom, koji je lijepo gradio i proigravao, odmah je završnica postala opasnija.

Ipak, prvu priliku u nastavku stvorili su Argentinci, tj. Messi nakon duplog pasa s Fernandezom, ali Livaković je bio miran, na pravom mjestu i kao pobjednik izašao iz ovog duela.

U 69. minuti Argentina je povela 3:0. Messi je primio loptu uz aut liniju, sjurio se, pritom dva, tri puta okrenuo Gvardiola i poslao povratnu loptu koju je Alvarez pospremio u mrežu.

Dalićev odgovor bio je uvođenje Livaje umjesto Kramarića. Sve to, od rezultatskog minusa, pa možemo reći i do nemoći, rezultiralo je tek rijetkim dalekometnim pokušajima. Dva je puta pucao Ivan Perišić. Prvi je njegov udarac, iz slobodnjaka, zaustavio Martinez, a drugi je prohujao visoko preko gola.

U 78. minuti pak u svom je stilu pucao Mislav Oršić. No niti taj pokušaj nije bio precizan. Nije se Dalić predavao te je u 81. minuti na teren, umjesto Modrića, poslao Lovru Majera.

  • +17
Tuga hrvatskih nogometaša; Argentina-Hrvatska, SP u nogometu, 13.12.2022. Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Kako se utakmica bližila kraju, tako su se i Argentinci opustili, pa su naši došli do dvije, tri lijepe prilike, no rezultat se više nije mijenjao.

Hrvatska će u subotu igrati za svjetsku broncu, a od 16 sati protivnik će joj biti poraženi iz drugog polufinala, odnosno sraza Francuske i Maroka. Pobjednik tog dvoboja igrat će u nedjeljnom finalu također od 16 sati protiv Argentine.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal