sjajan u adelbodenu

[FOTO] Filip Zubčić čestitao je Pinturaultu, a onda hrabro poručio: Sad je na nivou iznad, ali možda ja uđem u takvu formu sljedeći mjesec

09.01.2021 u 15:45

Bionic
Reading

Drugi dan zaredom, a treći put u karijeri u Adelbodenu Filip Zubčić je stao na drugu stubu pobjedničkog postolja u utrci veleslaloma za Svjetski kup, dok je iznad njega bio samo fenomenalni Francuz Alexis Pinturault koji je došao i do treće uzastopne pobjede u ovosezonskim veleslalomima, s čak sekundom i 26 stotinki prednosti pred Zagrepčaninom.

Zubčić je prvu vožnju završio na petom mjestu sa sekundom i dvije stotinke zaostatka za najbržim, Švicarcem Loicom Meillardom, a 72 stotinke je bio sporiji od Pinturaulta koji je imao drugo vrijeme.

Tradicionalno agresivnom i riskantnom drugom vožnjom Filip je preuzeo vodstvo tako što je s četvrtim vremenom finala nadmašio do tada vodećeg Talijana De Aleprandinija za 80 stotinki.

Bila je to preteška zadaća za Norvežanina Aleksandera Aamodta Kildea i Švicarca Marca Odermatta, koji su bili bolji od Zubčića u prvoj vožnji, ali su u drugoj zaostali za gotovo pola sekunde u ukupnom zbroju.

Maestralni Alexis Pinturault je bez ijedne pogreške svladao drugu stazu na padini Chuenisbaergli i stavio veliki teret pred Loica Meillarda. Švicarac koji nikada nije pobijedio u veleslalomskim utrkama bio je na putu prema drugom mjestu, ali je na polovici staze napravio veliku pogrešku, potpuno izgubio brzinu te je na kraju jedva uspio doći do trećeg mjesta sa samo dvije stotinke prednosti pred sunarodnjakom Odermattom koji je završio kao četvrti.

Pinturault je svojom 33. pobjedom u karijeri, a 17. u veleslalomskim utrkama, preuzeo vodstvo u redoslijedu veleslalomaša sa 440 bodova, 40 više od Odermatta. Treći je Filip Zubčić koji je sedmim postoljem u karijeri došao do 368 bodova.

Zubčiću je ovo već treći put da u Adelbodenu osvaja drugo mjesto.

'Stvarno sam jako sretan, bila je prava borba u drugoj vožnji. Izvukao sam maksimalno iz sebe, radio sam i pogreške jer sam previše riskirao na nekim dijelovima. To je bila jedina prava odluka da završim na postolju, morao sam riskirati, kad sam ušao u cilj, bio sam iznenađen koliku sam prednost imao s obzirom na pogreške', rekao je Zubčić za HRT.

Veliku pauzu, od pola sata, prije prve vožnje imao je hrvatski skijaš zbog teškog pada Amerikanca Tommyja Forda.

  • +26
Tommy Ford pad Izvor: EPA / Autor: JEAN-CHRISTOPHE BOTT

'Mislim da je bilo 25 sekundi prije mog starta, a zatim su mi rekli 'Stop'. Treba ostati tada hladne glave, probao sam se smiriti i ponovno hladne glave ući u utrku. Ja sam bio zadovoljan sa skijanjem', rekao je Zubčić.

Ispred Zubčić ponovno je bio samo sjajni Francuz Pinturault.

'Možda je sad na nivou iznad, kao nekad Hirscher, uvijek netko iskače. Možda ja uđem u takvu formu sljedeći mjesec. Važno je skupljati bodove, sve je moguće, idemo se boriti dalje', dodao je Zubčić.

Sjajnim veleslalomskim rezultatima Filip je u ovoj sezoni dodao i odlične slalomske nastupe, a posebno dojmljiv bio je onaj domaći, na sljemenskom Crvenom spustu, gdje se prvi put u karijeri probio među petoricu najboljih te dotadašnji najbolji rezultat popravio za deset mjesta.

I nije bio jedini hrvatski skijaš koji je zablistao. Matej Vidović je na Sljemenu završio utrku na 12. mjestu, što mu je bio najbolji rezultat u karijeri. Samuel Kolega je svoje prve bodove u Svjetskom kupu osvojio 15. mjestom, a Istok Rodeš je nakon godinu dana ponovno bio u drugoj vožnji i među osvajačima bodova završivši na 23. poziciji.

Sve to Filipa Zubčića čini velikim optimistom uoči nedjeljne utrke u Adelbodenu.

'Slalom je nova šansa. Dobra najava je bila na Sljemenu. Mislim da i sutra (op.a. nedjelja) možete očekivati odlične rezultate od nas četvorice'.

Uz pogodne vremenske uvjete i dobro pripremljenu stazu, hrvatski predstavnici s višim startnim brojevima (Vidović, Kolega) imat će priliku dokazati da Sljeme nije bio samo njihov trenutak inspiracije već dokaz stvarne vrijednosti.

Prva vožnja je na rasporedu u 10.30 sati, a druga u 13.30.