JASAN STAV

Formula 1 prelomila oko klečanja prije utrka te oko poruka protiv rasizma na majicama vozača; evo što to znači za Lewisa Hamiltona

24.03.2021 u 16:08

Bionic
Reading

U Formuli 1 odlučili su dozvoliti Lewisu Hamiltonu, kao i drugim vozačima, da prije utrka, svatko na svoj način, izraze svoje stavove protiv rasizma

Prošlo prvenstvo Formule 1 nije upamćenno samo zbog dominacije bolida Mercedesa i aktualnog prvaka Lewisa Hamiltona nego i zbog brojnih poruka koje je vozačka zajednica slala u borbi protiv rasizma.

Upravo je britanski vozač bio glavna pokretačka snaga protesta protiv rasne nejednakosti, javno je dao potporu pokretu Black Lives Matter, a uoči utrka nosio je majice s porukama te je klečao s većinom vozača što je postao općeprihvaćeni način prosvjedovanja običnih ljudi, ali i sportaša diljem svijeta, na raznim sportskim borilištima.

Ipak, klečanje nije bilo jedinstveno, od 20 vozača, šest ih je ostalo stajati, ali su također i oni imali majice u kojima su prosvjedovali protiv rasizma. Mnogima se nije svidjelo to što se politika uplela u najbrži oktanski sport.

Bilo je onih koji su javno podigli glas, a jedan od njih je bio bivši šef Formule 1 Bernie Ecclestone koji je jasno dao do znanja da ne bi dozvolio poruke na postoljima kao ni klečanja prije utrka, jer smatra da se protiv rasizma treba boriti na druge načine.

Izvor: tportal.hr / Autor: arenasport/tportal

No bez obzira na njegove riječi, u Formuli 1 ne namjeravaju zabraniti Hamiltonu ni drugim vozačima da na stazi izražavaju svoje stavove. I to kako tko želi za vrijeme njihove kampanje #WeRaceAsOne! Hamilton će tako i dalje moći klečati (i podržavati BLM), a njegovi konkurenti također na isti ili na neki drugačiji način poslati poruku u svijet.

'Cijela Formula 1 ujedinjena je u svojoj podršci za #WeRaceAsOne i svi će vozači pokazati vlastitu potporu inicijativi uoči utke. Vozači će moći slobodno pokazati svoju predanost na svoj način prije utrke i neće biti zahtjeva da naprave posebnu gestu. Važno je da su svi zajedno u punoj podršci našim inicijativama o održivosti, raznolikosti i uključivanju u zajednici', poručio je glasnogovornik Formule 1.

Inače, prva utrka na rasporedu je 28. ožujka u Bahrainu.