KAKVA OBITELJ

Forlan: I djed i tata su osvajali Copu, morao sam i ja

25.07.2011 u 21:46

Bionic
Reading

Diego Forlan, nakon briljantno odrađenog SP-a prošloga ljeta, upao je u realizatorsku krizu. Za svoj Urugvaj nije zabio punih 12 mjeseci, ali pogodio je dva gola protiv Paragvaja u finalu Copa Americe i tako postao treći član svoje obitelji koji je slavio na ovom prestižnom natjecanju


Forlan je postao prvi igrač čija je već treća generacija podizala trofej za kontinentalnog nogometnog prvaka i nije skrivao zadovoljstvo.

'Dizanje trofeja samo po sebi fenomenalan je osjećaj, ali podatak da su i moj djed i moj otac to već činili ranije moju obitelj uvrštava u povijesne knjige', rekao je nakon dvoboja ponosni Diego.

Urugvaj je tako proslavio i rekordni 15. naslov na Copi, a njegova obitelj povijest je pisala sredinom prošlog stoljeća.

Djed, majčin otac, Juan Carlos Corazzo bio je reprezentativac krajem tridesetih, ali njegovom karijerom se poigrala politička situacija. Kada je Urugvaj prvi put osvajao SP. (1930), bio je premlad i nije ušao u najbolju momčad tadašnjeg svijeta, a drugi trijumf (1950) dočekao ga je kao umirovljenog sportaša. Ipak, sve je nadoknadio kao trener.

Godine 1959. u Ekvadoru je vodio Urugvaj kroz vruće natjecanje do uvjerljivog trijumfa. U prvom kolu morali su spašavati glavu pred bijesnim navijačima nakon prekida (4:0 protiv Ekvadora) u 83. minuti, a uslijedile su velike pobjede (3:0) protiv Brazila i (5:0) Argentine te remi protiv Paragvaja koji je bio i više nego dovoljan za konačnu pobjedu.

Pablo Forlan, čovjek koji će se kasnije oženiti njegovom kćeri i dobiti s njom malog Diega, imao je tada 14 godina. Ipak, Corazzo je ostao na klupi Urugvaja i osam godina kasnije i pozvao Pabla.

Urugvaj je ugostio to natjecanje i s četiri pobjede i jednim remijem upisao svoj 11. naslov. Pablo je bio zamjena i upisao je dva nastupa, među njima i deset minuta u ključnoj pobjedi protiv Argentine koja je razgalila naciju. Bio je to zadnji turnir koji se igrao po ligaškom sistemu, nakon toga krenula je Copa.

Diego se rodio 12 godina kasnije, a sada Urugvaj čeka sina. Ovoga proljeća bio je objavio zaruke s dugogodišnjom djevojkom, ali nenadano su se razišli početkom mjeseca. Ipak, ako dobije dječaka, bit će to dijete s najvećim izgledima da jednom postane kontinentalni prvak. To će mu biti u krvi.