otkriveni detalji

Fifa smislila novo natjecanje bogatih klubova: Liga prvaka dobiva konkurenciju!

29.11.2017 u 14:06

Bionic
Reading

Krovna svjetska nogometna federacija odlučila je ukinuti trenutni format klupskog Svjetskog prvenstva i kreirati klupski Super SP koji će se igrati svake četiri godine. Ovih je dana otkriveno tko će na njemu imati pravo nastupa...

Kupu konfederacija došao je kraj, kao i trenutnom formatu klupskog SP-a. Čelni ljudi Fife zaključili su da niti jedno niti drugo natjecanje nije probudilo željeni interes ljubitelja nogometa, kao ni sponzora pa ćemo u budućnosti imati nešto sasvim drugo.

  • +7
Real Madrid obranio titulu prvaka Europe, Modrić, Ronaldo i društvo ušli u povijest Izvor: Reuters / Autor: John Sibley

Rade se o natjecanju koje zasad ima radni naslov 'Super SP', a na njemu će igrati 24 najuspješnija nogometna kluba, svake četiri godine u terminu u kojem je dosad održavan Kup konfederacija.

Kako saznaje dnevnik Marca, pravo nastupa imat će 12 klubova iz Europe: četiri posljednja pobjednika Lige prvaka, četiri finalista i još četiri momčadi s najboljim Fifinim koeficijentom. U ovom trenutku to bi bili Real, Barcelona, Atletico, Juventus, Bayern, Sevilla, Manchester City, Borussia D., Benfica, Arsenal i Porto.

Pravo nastupa imali bi i južnoamerički pobjednici posljednja četiri izdanja Copa Libertadoresa, kao i još jedan klub s najboljih koeficijentom, što bi u ovom trenutku bili Atletico Nacional, River Plate, San Lorenzo, Atletico Mineiro i Boca Juniors.

Po dva predstavnika imala bi Srednja i Sjeverna Amerika, kao i Afrika te Azija, dok bi Oceaniju zastupao jedan klub.

Prvo natjecanje Super SP-a trebalo bi se održati u lipnju 2021. godine. Sudionici će biti podijeljeni u osam grupa po tri momčadi, iz kojih će najbolja ići u četvrtfinale, a zatim slijede nokaut utakmice sve do finala.

U Fifi se nadaju velikom interesu sponzora, kao i televizija za ovo natjecanje, što bi donijelo zaradu svim uključenima i učinilo ovo natjecanje cijenjenim i ozbiljnim koje bi se s uzbuđenjem čekalo svake četiri godine...