rasističko ponašanje

FIFA i Infantino priznali da 'postoje problemi'; uvode pravilo koje će sve promijeniti!

17.05.2024 u 12:39

Bionic
Reading

Nogometaši će na utakmici sada moći sucu prijaviti rasističku gestu ili riječ tako što će rukama napraviti znak X, objavila je u petak FIFA u sklopu borbe protiv diskriminacije koja potkopava ovaj sport

Upravno tijelo svjetskog nogometa priopćilo je da bi rasizam bio poseban prekršaj u sportskom disciplinskom kodeksu, sa strožim sankcijama uključujući gubitak utakmice. Stoga su došli na ideju kako da zaštite igrače koji žele prijaviti rasističko ponašanje

Globalni stav protiv rasizma zauzet je tijekom godišnjeg kongresa 211 članica FIFA-e u Bangkoku, nakon nekoliko mjeseci konzultacija s igračima koji su pretrpjeli zlostavljanje od protivnika ili navijača.

Zvijezda Real Madrida Vinicius Jr. jedan je od najglasnijih glasova protiv rasizma u nogometu. Često na meti uvreda ovog tipa na španjolskim stadionima, 23-godišnji brazilski napadač nedavno je briznuo u plač dok je na konferenciji za novinare govorio o ovoj borbi protiv diskriminacije.

Nekoliko nogometnih utakmica, posebice u Europi, dodatno je prekinuto posljednjih tjedana zbog rasističkih izgreda na tribinama, zbog čega su suci ponekad bili prisiljeni prekinuti utakmice.

'U nogometu postoje problemi', priznao je u travnju predsjednik Međunarodne federacije Gianni Infantino, pozivajući na ujedinjenje u borbi protiv rasizma i nasilja na stadionima.

Nakon ovog svi se nadaju kako će napokon rasističkom ponašanju doći kraj. Pogotovo ako se zaredaju kazne koje se spominju.